Ook studenten die dit collegejaar aan een twee- of driejarige masteropleiding zijn begonnen, verliezen vanaf september hun basisbeurs. Die wordt door staatssecretaris Zijlstra afgeschaft voor alle masterstudenten.

Alleen studenten die vóór 1 september 2011 begonnen aan bijvoorbeeld een research-, bèta- of geneeskundemaster krijgen ‘overgangsrecht’. De rest is zijn basisbeurs straks kwijt, blijkt uit het wetsvoorstel ‘studeren is investeren’ dat staatssecretaris Zijlstra zojuist naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Daarin staat ook dat studenten die meer dan één jaar studievertraging hebben opgelopen, het recht op de ov-jaarkaart verliezen en hun eigen reiskosten moeten gaan betalen.

In tijden van “miljardenbezuinigingen” is het volgens Zijlstra logisch dat ook van studenten een grotere bijdrage wordt gevraagd. Studenten die door de maatregelen worden getroffen, kunnen volgens de bewindsman lenen tegen gunstige voorwaarden: “lage rente, afbetaling naar draagkracht en eventuele kwijtschelding na twintig jaar voor mensen die het echt niet kunnen opbrengen”. HOP