In gebouw H werd donderdagmiddag druk gepraat over de onderwijsvernieuwingen. Het nominaal=normaal systeem, dat dit jaar als pilot loopt op de sociale faculteit, was de rode draad. Rector Henk Schmidt vertelde over het waarom van het nieuwe systeem, faculteitmedewerkers over de pluspunten en studenten over de minpunten.

Hoge druk

Margot van der Bijl, studente Psychologie, beklaagde zich over de hoge studiedruk. “Voor elk tentamen voel je die druk. Ga ik het halen of niet? Ik heb het hier vaak met andere studiegenoten over, zij vinden het ook erg lastig. Het is zo geen fijn eerste jaar en dat zou het wel moeten zijn.”

Geschrokken

Lidia Arends, voorzitter examencommissie Psychologie, schrikt hiervan. “Ik dacht dat we een mooi systeem hadden, waarbij je zelfs een uitglijder mag maken. Je moet gemiddeld een zes hebben, je mag niet onder een vier scoren en in totaal zijn er twee herkansingen. Ruimte genoeg lijkt me.” Op de vraag of deze student zich dan aanstelt, reageert Arends verontwaardigd: “nee! Ik kan natuurlijk niet zeggen hoe zij zich voelt, maar ik denk wel dat het minder erg is dan zij aangeeft.”

Jaarklassensysteem

Floris Wolfswijk, afgevaardigde van Cedo Nulli, vindt het niet zo’n groot probleem dat studenten van de sociale faculteit in het eerste jaar 60 punten moeten halen, wel ageert hij tegen het jaarklassensysteem. Psychologiestudenten moeten ook alle vakken van het tweede jaar halen, voordat ze naar het derde jaar mogen. “Ik vrees dat dit wel héél lastig wordt.”

Onvermijdelijk

Rector Henk Schmidt zegt dat onderwijsvernieuwingen onvermijdelijk zijn. “We doen het als student en docent nog niet goed genoeg. Er is een cultuuromslag nodig. Docenten moeten onderwijs niet langer als last ervaren en studenten moeten bewuster een keuze maken.”

EvE