Zijn homo’s gelukkig in het tolerante Nederland, waar ze tegelijkertijd worden weggepest of uitgescholden?

Dit was het thema van het symposium van studentenvereniging RSG op 9 januari, waar ongeveer 40 studenten en andere geïnteresseerden bij aanwezig waren. Volgens Avril Hensen, voorzitter van de achttiende Lustrumcommissie van het RSG en actief bij Gaysr (Gay students Rotterdam), koos het RSG voor dit thema om studenten na te laten denken over thema’s die buiten ‘studentenland’ vallen: “Homo-emancipatie leeft niet onder de niet-homoseksuele studenten.”

Terug in de kast

Cecile Janssen, hoogleraar geneeskunde en voorzitter van Erasmus Pride is een van de sprekers op het symposium. In haar toespraak vertelt ze over haar eigen ervaringen als lesbienne in de Verenigde Staten. In de conservatieve staat Georgia zat ze noodgedwongen een half jaar terug ‘in de kast’, omdat haar wetenschappelijke carrière anders mogelijk risico liep. Haar verhaal draait om hoe ongemakkelijk het is om niet jezelf te kunnen zijn op je werk of op school. Dit is juist waar Erasmus Pride zich op richt: “Wij willen homo’s weerbaar maken om te kunnen zeggen wie ze zijn. Niet alleen de samenleving moet emanciperen, ook homo’s moeten zichzelf zichtbaar maken.”

Wel wetten, geen acceptatie

Zichtbaarheid is dus belangrijk in het emancipatieproces. Spreker Wouter Neerings van COC Nederland, de oudste homovereniging ter wereld, zegt zelf heel zichtbaar ‘happy en gay’ te zijn. Toch benadrukt ook hij dat er nog een lange weg te gaan is wat betreft homo-emancipatie. Volgens hem wordt er nu vanuit gegaan dat de emancipatie ‘klaar’ is, omdat het burgerlijk huwelijk ook voor homoseksuele burgers is opengesteld. Neerings zegt dat dit absoluut niet het geval is, aangezien het antihomo geweld in Nederland toeneemt en ambtenaren nog steeds mogen weigeren om homoseksuele stellen te trouwen. Kortom: de wetten zijn er, maar de sociale acceptatie is er nog lang niet.

Vervelende incidentjes

De aanwezigen van het symposium waren voornamelijk ‘insiders’: RSG-leden, homo’s en lesbiennes, die via eigen kanalen over het symposium hadden gehoord. EM vroeg Lloyd (20, student leraaropleiding Geschiedenis op de Hogeschool Rotterdam) en Jan (21, student Finance and Investments op RSM)  hoe zij het ‘homo zijn’ in Rotterdam ervaren. Jan vertelt dat hij zelf nog nooit problemen heeft gehad, maar denkt dat meer aandacht altijd goed is. Lloyd heeft wel problemen ondervonden: “Ik heb vervelende incidentjes op straat meegemaakt, en zo ken ik wel meer vrienden en kennissen die hetzelfde is overkomen.”

RSG Lustrum

Het symposium ‘De Gelukkige Homo’ is deel van de achttiende Lustrum viering van het RSG, dat de komende weken verschillende activiteiten organiseert, zoals een voetbaltoernooi, een uitstapje naar het Tikibad in Duinrell en een groot slotfeest, waar onder andere Gers Pardoel en The Partysquad komen optreden. Het complete programma is te vinden op de website. IS