Studentenvereniging Laurentius hield 6 januari voor de derde keer een daklozendiner in Kralingen. Veel vitaminen stonden er op het menu.

Als voorgerecht wordt tomatensoep met stokbrood en kruidenboter geserveerd, gevolgd door Mexicaanse wraps in drie verschillende varianten: vlees, halal of vegetarisch. “Uiteraard met veel groenten”, zegt Andrea Rijna, voorzitter van de Rotterdam Projectdag Commissie van Laurentius, “want deze mensen hebben de vitaminen hard nodig”. Het diner wordt afgesloten met chocolademousse, griesmeelpudding of dame blanche. Zeker geen standaard studentenvoer dus. Andrea, lachend: “Dit zou voor ons ook luxe zijn.”

Blij

De Daklozencentrum CVD Havenzicht is erg blij met dit soort studenteninitiatieven. Jochen, portier en assistent begeleider van het centrum, zegt dat er vrij veel gedaan wordt door studenten: “Niet alleen Laurentius, maar ook het RSC komt hier af en toe langs om eten te brengen. Vooral in de Eurekaweek krijgen we veel aangeboden door studentenverenigingen.”

Gratis toetjes

Het diner werd gefinancierd door fondsen en geld dat door de vereniging beschikbaar werd gesteld. Een grote toetjesfabrikant verzorgde dit jaar het nagerecht.

‘Studenten hebben het goed’

De commissie organiseert verschillende welzijnsprojecten voor Rotterdammers die het minder getroffen hebben, bijvoorbeeld het opknappen van een centrum voor reumapatiënten. Voor 2012 staat een dagje uit voor jonge alleenstaande moeders op de planning, en Rijna wil een project te starten met jongeren, bijvoorbeeld in Rotterdam Zuid. Ze vindt het belangrijk dat dit soort problematiek onder de aandacht komt: “Studenten klagen wel en maken grappen, maar wij hebben het gewoon goed. We zitten in een recessie, en deze mensen hebben het veel zwaarder dan gemiddeld.” IS

Foto: Ronald van den Heerik