Vanaf 1 januari jl. is het voor studenten ook bij NS verplicht om in en uit te checken. Dit was bij de andere vervoerders al eerder het geval. Mede op verzoek van de studentenvakbond en de andere vervoerders, moet de OV-chipcard nu ook door de NS-apparaten gelezen worden.

Even wennen

Studenten gaven zelf aan het verwarrend te vinden dat het wel bij alle andere vervoerders moest, maar nog niet bij NS. Mede vanwege de uniformiteit heeft de NS het nu ook ingevoerd.

De eerste maanden van 2012 kijkt de NS of deze boodschap goed is overgekomen. Sancties zijn er voorlopig nog niet, maar wanneer bij controle blijkt dat een student niet is ingecheckt, zal daar door de conducteur op gewezen worden. Een student heeft een vervoersbewijs, maar maakt dit pas geldig door in te checken. Bovendien kan een student alleen maar gebruikmaken van ‘geld-terug-bij-vertraging’ indien hij is ingecheckt.

Cijfers over het wel of niet inchecken door studenten zijn er nog niet. In februari hoopt de NS op meer duidelijkheid.