Twee van de 76 schoonmakers op de Erasmus Universiteit lopen vandaag mee in de protestmars in Amsterdam. De landelijke staking is dus (nog) niet echt voelbaar op de campus.

Voorlopig hoeven we dus nog niet onze eigen prullenbak te legen en zelf de stofzuiger ter hand te nemen, zoals twee jaar geleden. Toen demonstreerden veel meer schoonmakers van de universiteit voor een betere CAO.

Doorbetalen bij ziekte

Met de nieuwe actie wil Vakcentrale FNV (CNV doet niet mee met de staking) duidelijk maken dat schoonmakers betere arbeidsvoorwaarden verdienen. Een betere reiskostenvergoeding en bij ziekte doorbetaald worden bijvoorbeeld. Nu zijn de eerste twee ziektedagen voor eigen rekening. Ook willen schoonmakers meer tijd om hun werk goed te kunnen doen.

Aanbesteding

Dat laatste wordt steeds moeilijker, doordat schoonmaakwerk de laatste jaren wordt aanbesteed. Het werk moet in minder tijd gedaan worden. De Erasmus Universiteit en andere grote bedrijven en organisaties krijgen de kritiek dat zij ‘voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten’, omdat ze kiezen voor de partij met de laagste kostprijs.

Voorzorg

De acties beperken zich vandaag tot de protestmars in Amsterdam, maar de Erasmus Universiteit hield er rekening mee dat schoonmakers misschien ook op de campus zouden gaan demonstreren. Daarom zou vandaag de zuidvleugel van het A-gebouw worden afgesloten, en de ingangen van het gebouw extra in de gaten worden gehouden. Demonstranten zouden dan niet naar de leden van het College van Bestuur, die hun kamer in het A-gebouw hebben, kunnen lopen. LJ