Binnen vier jaar verdwijnt een derde van de winkels in Nederland. Dat stelt Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de EUR. Niet alleen de crisis, maar vooral het nieuwe koopgedrag zorgt voor leegstand in winkelstraten en winkelcentra.

Online shoppen

Het online shoppen neemt namelijk steeds grotere vormen aan en dat gaat ten koste van fysieke winkels. Molenaar verwacht dat in tien jaar tijd bijna 40 procent van de non-food aankopen online plaatsvindt. Het voortbestaan van winkels komt hierdoor in gevaar. “Momenteel staat twee miljoen vierkante meter leeg, dat zal toenemen tot 8 miljoen vierkante meter in 2015”, aldus Molenaar.

Overleven

Volgens Molenaar zullen op den duur drie soorten winkelgebieden ontstaan: buurtwinkels, boetiekjes in het centrum en grote winkelketens buiten de stad. Winkels op zogenaamde b-locaties zullen niet overleven, tenzij zij verhuizen naar een locatie waar zij passen.