Het kabinet gaat de langstudeermaatregel niet op stel en sprong aanpassen voor leraren die zich in deeltijd bijscholen. Oppositiepartijen drongen hierop aan tijdens het vragenvuur, maar kregen bij Zijlstra geen voet aan de grond.

We willen graag dat leraren zich bijscholen en allemaal een masterdiploma halen, zei D66’er Boris van der Ham vandaag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Niet voor niets stelt de regering sinds enkele jaren speciale ‘lerarenbeurzen’ beschikbaar. Waarom zou je dan nu een drempel opwerpen en leraren de langstudeerboete van drieduizend euro per jaar laten betalen als ze vertraging oplopen in hun deeltijdopleiding?

Niet te vermurwen

Maar Zijlstra ziet geen wezenlijk verschil tussen een leraar die zich bijschoolt en een elektrotechnisch ingenieur die zich bijschoolt: een deeltijdstudent is een deeltijdstudent. En over het lot van de deeltijders wil het kabinet pas in maart met de Tweede Kamer praten.

Deeltijdopleiding schrappen

Ook andere oppositiepartijen buitelden over elkaar heen om kritiek te leveren op Zijlstra. Deeltijdstudenten zouden worden “uitgeroeid” door zijn beleid. Wist hij niet dat sommige hogescholen al overwegen de deeltijdopleidingen helemaal te schrappen?

In de val

Leraren zouden bovendien in de val zitten: als ze met hun deeltijdopleiding stoppen, dan moeten ze hun ‘lerarenbeurs’ terugbetalen, en anders krijgen ze de langstudeerboete. HOP