De Universiteiten Keuzegids 2012 laat zien dat de EUR de hoogst scorende geneeskunde- en psychologieopleidingen van Nederland aanbiedt. Toch is de gemiddelde score van de EUR gemiddeld en blijft Wageningen met voorsprong de beste universiteit van het land.

De Universiteiten Keuzegids baseert haar oordeel op verschillende punten: studiesucces en het oordeel van studenten en experts. Ook geeft de gids voor elke opleiding de instroom van eerstejaars en de norm bindend studieadvies aan.

Probleemgestuurde aanpak scoort goed

De psychologiebachelor op de EUR heeft net als Maastricht een probleemgestuurde aanpak: in kleine groepen werken studenten zelfstandig aan casussen. Aangezien Maastricht als tweede psychologieopleiding op de lijst staat, blijkt deze manier van lesgeven hoger te scoren dan de grootschalige vorm van onderwijs die de meeste universiteiten gebruiken.

Goede wetenschappelijke vorming

Ook geneeskunde scoort met een beoordeling van 78 het hoogst van alle negen universiteiten die deze studie aanbieden. Volgens de Keuzegids blinkt de EUR uit op het gebied van wetenschappelijke vorming en het niveau van de docenten. De wetenschappelijke vorming werd op andere universiteiten aanzienlijk lager beoordeeld, en springt er op de EUR dus positief uit.

Wageningen blijft de beste

In de algemene ranglijst, die kijkt naar alle opleidingen die de universiteiten bieden, blijkt Wageningen met een gemiddelde score van 72 met voorsprong de beste. De Erasmus Universiteit is op deze lijst een middenmoter, met een beoordeling van 63 punten. Universiteit Wageningen, bekend om haar groene imago en kleinschaligheid, heeft haar voorsprong op alle andere universiteiten dit jaar opnieuw vergroot. IS