LUMC onderzoekt fraude

Het academisch ziekenhuis van Leiden laat uitzoeken of zijn medewerkers betrokken zijn bij de wetenschappelijke fraude van de Rotterdamse hoogleraar en internist Don Poldermans.

Het onderzoek zal onder meer het werk van een Leidse hoogleraar tegen het licht houden die meer dan driehonderd artikelen met Poldermans schreef, aldus het EO-programma De Vijfde Dag. Dit programma berichtte vorige maand ook over het gesjoemel van de Rotterdamse internist, die onjuiste en misschien zelfs verzonnen data gebruikte.

Zijn er aanwijzingen?

“De commissie gaat kijken naar eventuele betrokkenheid van Leidse onderzoekers bij deze fraude”, bevestigt een woordvoerder van het LUMC. Ze wil niet zeggen of het ziekenhuis aanwijzingen heeft dat één van de onderzoekers er daadwerkelijk iets mee te maken heeft.

Niemand op non-actief gezet

De arts-onderzoekers kunnen gewoon in functie blijven terwijl de commissie haar werk doet. Niemand is op non-actief gezet. Wie er in de onderzoekscommissie zitten, is niet bekend gemaakt. Naar verwachting zullen de leden over ongeveer drie maanden rapporteren. HOP

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.