Hoogleraar Moleculaire Genetica Jan Hoeijmakers van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam ontving gisteren de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs 2011.

De geneticus kreeg deze belangrijke subsidieprijs van KWF Kankerbestrijding voor zijn plannen voor baanbrekend kankeronderzoek. Over vijf tot tien jaar hoopt hij met nieuwe behandelmethoden te komen voor prostaat- en blaaskanker, waardoor de ziekte teruggedrongen en in sommige gevallen geheel genezen kan worden.

Gezond oud

“Zonder dit bedrag hadden we dit onderzoek niet kunnen doen”, reageert Jan Hoeijmakers, bekend als ‘ouderdomsprofessor’ en een groot expert op het gebied van DNA-herstel. Zijn doel is de kwaliteit van de laatste levensjaren te verbeteren, die dus in betere gezondheid kunnen doorbrengen.

Hoeijmakers gaat met deze prijs op zoek naar het verschil tussen normale en kankercellen, zodat het mogelijk wordt de kankercellen te herkennen en selectief te treffen en het gezonde weefsel intact te laten. Het DNA in lichaamscellen wordt namelijk voortdurend beschadigd door factoren zoals UV-straling en gifstoffen. Die beschadigingen kunnen leiden tot fouten in het DNA. De mutaties in het DNA kunnen gerepareerd worden, maar bij kankercellen niet altijd.

Uitmuntend

In dit onderzoek gaat Hoeijmakers samenwerken met de afdeling urologie. Eerder deed hij al onderzoek naar borst- en eierstokkanker, samen met zeven andere Europese instellingen en bedrijven.

KWF Kankerbestrijding introduceerde de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs in 2007 om toponderzoekers in staat te stellen vijf tot zes jaar multidisciplinair onderzoek naar kanker te verrichten. De prijs is de bekroning voor internationaal gerenommeerde wetenschappers in de oncologie die een uitmuntend onderzoeksprogramma hebben ingediend op het gebied van kanker. TL