De hoogleraarportretten zijn terug in de A-vleugel. Na jaren in het depot te hebben gestaan, onder meer vanwege de verbouwing van het A-gebouw, zijn de portretten schoongemaakt en waar nodig hersteld (er bleek op één portret zelfs wijnvlekken te zitten).

Donderdagmiddag 1 december was er een klein oploopje waar hoedster van de portretten en secretaris van de stichting Universitair Historisch Kabinet (SUHK) – Cora Boele – de aanwezigen toesprak en rector Henk Schmidt, voorzitter van de SUHK ook het laatste portret van de eerste rector, prof. Bruins, onthulde.

23 Portretten

De portretten dateren voor het overgrote deel uit de tijd dat de Erasmus Universiteit nog de Nederlandsche Handelshoogeschool heette (1913-1939) en werden gemaakt bij een afscheid, ambtsjubileum of een Nobelprijs. Het maken van dergelijke portretten is inmiddels in onbruik geraakt en er zijn in totaal daarom maar 23 portretten gemaakt.

Stolk, Mees en Ruys

Overigens zijn de geportretteerden niet allemaal hoogleraren, ook de founding fathers van deze instelling, de portretten van de heren Stolk, Mees en Ruys, zijn gerestaureerd en hangen er weer keurig bij in het A-gebouw.

Erfgoed

De SUKH voert het beheer over de portretten, en ander academisch erfgoed. Dankzij een subsidie van het CvB was de restauratie mogelijk. De restauratie is uitgevoerd door Art Conservation in Vlaardingen.WG