Het grootste Europese sportevenement voor studenten komt in 2014 naar Rotterdam. De European Universities Games zijn 26 november toegewezen aan de Erasmus Universiteit.

Dat betekent dat van 4 tot en met 13 juli 2014 circa 4000 deelnemers en 1000 officials naar Rotterdam komen voor de European Universities Games. Er wordt bij tien sporten gestreden om de medailles: basketbal, voetbal, futsal (zaalvoetbal), handbal, volleybal, badminton, tennis, tafeltennis, golf en roeien.

In het Spaanse Córdoba viel afgelopen zaterdag de beslissing. Hier zullen volgend jaar de eerste European Universities Games worden gehouden. Rotterdam won de strijd van Wroclaw (Polen).

Goede sportvoorzieningen

Doorslaggevend bij de keuze van de European University Sports Association (EUSA) waren het internationale karakter van de EUR en Rotterdam, de goede sportvoorzieningen in de stad en de ervaring met het organiseren van grote sportevenementen. Dit hebben drie leden van de EUSA zelf kunnen ervaren toen zij Rotterdam bezochten half oktober.

De Rotterdamdelegatie is blij. Uiterst links Menso de Maar en uiterst rechts Pauline van der Meer Mohr (photo by EUSA)

Afsluiter lustrumjaar

Bovendien wordt het evenement de sportieve afsluiter van het lustrumjaar 2013-2014 van de EUR, als de universiteit honderd jaar bestaat. Hiermee was collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr, die ook mee was naar Córdobo, in haar nopjes.

Aan de slag

De Maar gaat meteen aan de slag met het opzetten van een stichting en een organisatiecomité, waarin hij zelf ook plaatsneemt. Verder komen in het comité drie à vier andere mensen van Erasmus Sport en Studentensport Nederland en vijf studenten van de Erasmus Universiteit. Die zullen als ‘studentbestuurders’ de organisatie op poten zetten, waarna mbo-, hbo- én EUR-studenten dit daadwerkelijk gaan uitvoeren.

De directeur van Erasmus Sport wil hiermee zoveel mogelijk studenten bij het evenement betrekken. Het wordt de bedoeling dat het werk dat de mbo- en hbo-studenten gaan doen voor de Universities Games, past in hun curriculum. Kortom, marketingstudenten zorgen voor de promotie van het evenement en finance-studenten voor de begroting.

De Rotterdamdelegatie presenteert haar ‘bid’ (photo by EUSA)

‘In 2012 knallen’

Een beetje haast heeft De Maar wel, want medio 2012 wil hij al het complete draaiboek af hebben om te toetsen bij de eerste Universities Games in Córdoba. “Dat wordt dus knallen.” In 2013 ligt het accent op de promotie van de Games in Rotterdam, want landen moeten weten dat alleen de nationale kampioenen kunnen meedoen.

Studenten sporten goedkoop

Om het binnenhalen van de Games te vieren biedt Erasmus Sport iedere student (EUR en HBO) een jaar lang onbeperkt sporten aan voor 75 euro. Deze actie duurt deze week. LJ/EUR 

Wil jij helpen?

Studenten die willen meehelpen om de Universities Games te organiseren, kunnen zich melden bij Menso de Maar. Hij zoekt mensen met de juiste kennis en het liefst ook enige ervaring, met passie voor sport, een enorme drive en het vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband te werken.