Geschiedenis start eind januari een pilot met opdrachtgestuurd, en semi-serieel onderwijs.

Semi-serieel betekent dat studenten in het ene blok één vak doen en in het volgende blok twee, legt opleidingsdirecteur Gijsbert Oonk uit. Dat komt doordat geschiedenis een aantal 10-punts vakken heeft die te groot zijn om in één blok van vijf weken te behandelen. “Deze vakken zullen daarom uitgesmeerd worden over tien weken, waarin het zwaartepunt ligt in het eerste blok. In blok twee krijgen de studenten er een ander vak van 5 studiepunten bij.”

Rotterdam wil beste worden

Betere rendementen behalen en studenten actiever bij de studie betrekken zijn de aanleiding voor de nieuwe onderwijsvorm. Oonk wil dat Rotterdam de beste geschiedenisopleiding van Nederland wordt, en heeft dat afgesproken met de rector. Concreet: na vier jaar moet 70 procent van de studenten zijn afgestudeerd. Nu is dat slechts 40 procent.

Kleine stukjes leren

Net als bij probleemgestuurd onderwijs (pgo) is het doel van opdrachtgestuurd onderwijs om studenten actief te betrekken bij de leerstof. Oonk: “Wij laten studenten alleen geen casus oplossen, maar ze maken opdrachten en bespreken die in werkgroepen. Hiermee leren de studenten steeds kleine stukjes van de stof, en kunnen ze aan het eind grotere verbanden kunnen leggen binnen het vak en tussen verschillende vakken.”

Valkuilen

Vanaf eind januari begint bij een aantal vakken de pilot van een jaar. Hiermee wil Oonk de grootste valkuilen boven tafel krijgen, zodat ze begin 2013 echt over kunnen gaan. LJ