Jan Rotmans, hoogleraar Duurzame Transities bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen, is tien plaatsen gestegen in de top 100 van duurzame Nederlanders.

Rotmans (1961) is wetenschappelijk directeur van DRIFT (centrum voor veranderingsstudies) en voorzitter van actie-organisatie Urgenda. Dagblad Trouw, die de lijst elk jaar samenstelt, roemt hem bovendien om zijn protesten tegen de bouw van kolencentrales.

De duurzaamheidslijst wordt aangevoerd door Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en tot vorig jaar directeur van DRIFT. Rotmans moet verder mensen als Herman Wijffels (6) en Wubbo Ockels (3) voor zich dulden. Een van de opvallendste stijgers van dit jaar is Unilevertopman Paul Polman (nummer 2).

Ranglijstjes

In een column (geschreven voor het verschijnen van de lijst) relativeert Rotmans de selectie. “Maar mensen houden nu eenmaal van ranglijstjes. Het maakt ons complexe leven schijnbaar overzichtelijk. En een lijst met koplopers dient wel degelijk een zinvol doel: voorbeelden doen volgen.”

Remmers

Als reactie formuleert de hoogleraar een aantal duurzaamheidsremmers. Hij roept op tot een boycot van bedrijven en personen als Shell, Maxime Verhagen, RWE-Essent, Simon Roozendaal ‘door niet op ze te stemmen, door er niet bij te tanken, of door over te springen op een duurzaam bedrijf’. GM

Kijk hier de Rotterdamlezing die Jan Rotmans dit voorjaar hield.