De pinpas van klanten van restaurant ‘De Carrousel’ is geskimd in de eerste twee weken van september. Dit werd 4 november bekend. Van alle gedupeerden is onmiddellijk de pinpas geblokkeerd en zij kregen hier afgelopen weekend een brief over.

Wie dus geen brief heeft ontvangen, kan er vanuit gaan dat die niet geskimd is, verzekert Michèle Belgraver, manager facilitaire services bij het EFB. Het skimmen heeft alleen in ‘De Carrousel’ plaatsgevonden, niet in de andere kantines of koffiecorners op campus Woudestein.

Pinapparaten vervangen

Alle pinapparaten in de kantine van het L-gebouw zijn sinds oktober vervangen door de nieuwe variant. Dit zat al in de planning, omdat klanten vanaf 2012 alleen nog kunnen pinnen met de chip en niet meer met de magneetstrip.

Geld terug

Belgraver weet niet hoeveel Albronklanten de dupe zijn geworden; zij heeft daarover geen cijfers gekregen van de banken. Alle pechvogels krijgen het verloren geldbedrag gegarandeerd terug van de banken, dat hebben zij zo met elkaar afgesproken.

Pechvogel

Bedrijfskundestudent Niels van Deuren is een van de pechvogels. Hij schrok toen hij vrijdagavond in een bar wilde afrekenen en merkte dat zijn pas was geblokkeerd. ”Ik kon me niet voorstellen dat ik te weinig geld had, maar dat kon ik niet controleren met internetbankieren, want daar heb je ook je pincode voor nodig.” Pas vanochtend bij de Rabobank hoorde Van Deuren dat er vrijdag bijna duizend euro was afgeschreven vanuit Indonesië. Vanwege deze verdachte transactie – iemand kan nooit op dezelfde ochtend pinnen in Nederland en Indonesië -, had de bank meteen zijn pas geblokkeerd om erger te voorkomen.

Van Deuren is niet de enige student die geskimd is, want na een Facebookmelding over het incident hoorde hij van verschillende mensen dat hen hetzelfde was overkomen.

Hoe werkt skimmen?

Skimmers plaatsen een apparaatje op de pinautomaat (zowel in winkels als de geldautomaten op straat) waarmee zij de gegevens van de pinpas kunnen kopiëren. Met een cameraatje of door gewoon brutaal mee te kijken, achterhalen zij vervolgens de pincode en kunnen geld afschrijven in binnen- en buitenland. Het aantal gedupeerden van skimmen zal met het nieuwe pinnen waarschijnlijk afnemen, omdat het kopiëren van gegevens van de pinpas een stuk lastiger wordt. LJ