‘Jaloersmakend’ luidde het oordeel van de jury over het zomernummer van Erasmus Magazine, waarin we rubrieken uit Nederlandse dagbladen en tijdschriften kopieerden.

EM won de prijs voor ‘Beste productie van een hogeschool of universiteitsmedium’. Deze categorie is onderdeel van de ‘Gouden Luis in de Pels’. Deze prijs werd in 2008 ingesteld door de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam om het belang van goede, onafhankelijke journalistieke verslaggeving over het hoger onderwijs benadrukken.

Wieneke Gunneweg krijgt de prijs van Dolf Rogmans, hoofdredacteur Villa Media Magazine

‘Prijzenswaardig’

De jury was vooral te spreken over de consequente manier waarop EM de stijl en opmaak van de rubrieken had gekopieerd. “De makers verzwakken niet halverwege het tijdschrift, waardoor ze de aandacht van de lezer van a tot z weten vast te houden. En dat is prijzenswaardig”, aldus het juryrapport.

Plezier

De leden van de studentenjury, die bepaalde welke bladen genomineerd werden, konden zich bovendien goed voorstellen dat de studenten van de Erasmus Universiteit het nummer met veel plezier gelezen hebben. “Plezier is ook precies wat met het blad wilden uitstralen”, zei hoofdredacteur Wieneke Gunneweg met de enorme bos bloemen in haar armen. “We hebben zelf ontzettend veel lol gehad tijdens het maken van het nummer. Het is extra leuk als dat ook bij de lezer zo overkomt.”

Gouden Luis voor Wageningen

Behalve EM viel ook weekblad Resource van Wageningen Universiteit in de prijzen. Resource won de ‘Gouden Luis in de Pels 2011’, omdat het blad een duidelijk formule heeft en de makers van hun vak houden. EM was ook een van de vier genomineerden voor deze hoofdprijs. In totaal hadden – tot teleurstelling van de jury – slechts elf van de circa dertig redacties van universiteits- en hogeschoolmedia zich aangemeld.

Wie was jury?

De vakjury bestond uit Dolf Rogmans (hoofdredacteur Villa Media Magazine), PG Kroeger (hoofdredacteur ScienceGuide) en Sebastiaan Hameleers (voorzitter ISO). De heren hebben de bladen vooral beoordeeld op hun ambachtelijke kwaliteit. LJ/HOP