Rector magnificus Henk Schmidt moet getuigen in de civiele zaak die Tariq Ramadan heeft lopen tegen de universiteit, aldus een tussenvonnis van de rechtbank Rotterdam. Het openbare verhoor vindt plaats op maandag 30 januari 2012.

Ramadan eist betaling van gedorven inkomsten en eerherstel van de universiteit waar hij in augustus 2009 moest vertrekken als gasthoogleraar. Schmidt was ten tijde van het vertrek van Ramadan nog decaan van de faculteit der Sociale Wetenschappen, en werd kort daarop rector van de EUR.

Het was Schmidt die Ramadan belde toen de commotie losbarstte over Ramadans werk voor het door de Iraanse overheid gefinancierde tv-station Press TV. Ramadan was in dienst van de gemeente Rotterdam, en vervulde een gasthoogleraarschap aan de EUR. De gemeente zegde per direct het contract op en ook de universiteit wilde niet met Ramadan verder als hij bleef werken voor de tv-zender.

De kweste

De vraag is nu echter: heeft Schmidt in dat bewuste telefoontje duidelijk genoeg gemaakt dat Ramadan, die op dat moment op vakantie was, binnen een dag moest kiezen tussen de universiteit en het tv-station, of niet? En was er sprake van een overeenkomst tussen de universiteit en de gasthoogleraar ten tijde van het telefoontje?

Nee, zegt de universiteit op die laatste vraag: de gastvrijheidsovereenkomst (waarin facilitaire zaken zijn geregeld voor een medewerker van de universiteit die niet in dienst is) was formeel per 1 augustus verlopen. Ja, zegt de rechtbank: het gasthoogleraarschap liep tot februari 2011, het verlopen van de gastvrijheidsovereenkomst is daarbij ondergeschikt, bovendien had de universiteit niet hoeven bellen met Ramadan om hem te laten kiezen tussen zijn werk voor Press TV of de EUR, als er geen sprake was van een samenwerkingsverband. WG