De studentenvolleybalverenigingen Snoopy en Alcazar gaan fuseren. Daardoor wordt de nieuwe club met 150 leden de grootste zaalsportvereniging binnen Erasmus Sport.

De fusieplannen spelen al sinds 2006, maar nu heeft Erasmus Sport echt aangedrongen op de fusie tussen Snoopy – de recreatieve volleyballers met hoofdzakelijk gemengde teams – en Alcazar – waar heren- en damesteams reguliere competitie spelen. De reden: alle sportverengingen moeten onder de paraplu van Erasmus Sport gaan opereren.

Twee is teveel

“Dat betekent dat er geen plaats meer was voor twee volleybalclubs”, concludeert Meike van der Heijden. Zij is lid van de fusiecommissie als afgevaardigde van Snoopy. Al in september 2009 is de commissie de fusiemogelijkheden gaan onderzoeken en sinds september 2010 is de commissie bezig met het opzetten van de fusie.

Botsen

Volgens Van der Heijden hadden aanvankelijk meer Snoopy- dan Alcazarleden moeite met de fusie, een gevoel dat voornamelijk onder de oudere leden heerste. Door een andere manier van sportbeleving botste het af en toe tussen de twee clubs. Aan de commissie daarom de taak om het plan voor de nieuwe vereniging zo te maken dat iedereen ermee in wil stemmen.

Om de fusie in juni 2012 officieel te maken, moet namelijk tweederde van de leden tijdens de Algemene Leden Vergadering voor een fusie stemmen. “Als commissie hebben we er alle vertrouwen in dat we een supermooie vereniging gaan neerzetten, waar genoeg ruimte blijft allerlei soorten volleybal, recreatief en competitie”, aldus Van der Heijden.

Dames 1 van Alcazar juicht, want de dames promoveren naar de eerste klasse. 

Tenues

Andere hobbels die de fusiecommissie moet nemen zijn het opstellen van nieuwe statuten, nadenken over het nieuwe contributiebeleid en het uitzoeken nieuwe tenues.

Gevolgen

De nieuwe vereniging wordt de grootste zaalsport binnen Erasmus Sport. Van der Heijden verwacht dat de huidige 150 leden binnen vijf jaar kunnen uitgroeien tot 200. Voor de volleyballers zal er verder hopelijk weinig veranderen, behalve het nieuwe wedstrijdtenue en de verenigingsnaam, en misschien een andere trainingsavond.

Nieuwe naam wordt…

De tenues worden samen met de nieuwe naam de vereniging op 16 december tijdens het gala gepresenteerd. Leden kunnen binnenkort stemmen op een nieuwe naam, die overigens wel zal beginnen met ‘Erasmus Sport Volleybal…’, zodat duidelijk wordt dat de vereniging onder ‘de paraplu’ valt. Deze nieuwe naamgeving moet de sportverenigingen onderling meer gaan binden.

Bij allebei trainen

Het gala is een voorbeeld van een gezamenlijke activiteit van Snoopy en Alcazar om iedereen vast te laten wennen aan de komende samensmelting. De twee clubs hebben al vier gezamenlijke commissies die samen activiteiten en toernooien organiseren dit collegejaar. Ook trainen een handvol volleyballers al mee bij beide verenigingen en worden trainers uitgewisseld.

Snoopy in actie tijdens een toernooi

Prestatiesport

De gefuseerde volleybalvereniging wordt in de toekomst misschien ook een ‘prestatiesport’, zoals voetbal, basketbal, roeien en rugby nu al zijn. Het eerste damesteam van Alcazar is in ieder geval op goed op weg, want die promoveerde afgelopen jaar naar de eerste klasse. Ook hebben een aantal trainers de afgelopen jaren officiële NeVoBo trainerscursussen gedaan en doen twee trainers van Alcazar nu de cursus waarmee zij tot de tweede divisie mogen gaan trainen. Prestatiesporten krijgen behalve extra geld ook meer begeleiding en promotie. LJ