Studenten van de EUR weten vrij weinig over de man naar wie de universiteit vernoemd is. EM hield een poll onder honderd studenten op de campus en kwam tot de ontdekking dat slechts een derde van de studenten wist in welke tijd hij leefde, en slechts de helft zijn voornaam wist te raden.

Deze maand staat Desiderius Erasmus speciaal in de belangstelling, aangezien op 28 oktober zijn verjaardag gevierd wordt. Ook kwam 500 jaar geleden zijn belangrijkste boek, Lof der Zotheid uit. Van de ondervraagde studenten wist de helft dat dit een satire op de 16e-eeuwse maatschappij is, een kwart gokte op een boek over ‘gekheid’ en de overige 25 procent dacht dat het om een religieuze tekst ging.

Multitasker uit de 16e eeuw

Maar waarom was Erasmus dan zo belangrijk, dat er onder andere een brug, een universiteit en een medisch centrum naar hem vernoemd zijn? Desiderius Erasmus was een drukbezette man: hij stond bekend als filosoof, priester, humanist en schrijver. De meerderheid van de studenten van onze poll kennen hem vooral als filosoof: 70% van de ondervraagden dacht dat dit de reden van zijn roem is. Daarnaast dacht een vijfde dat hij voornamelijk een schrijver was. Toch heeft niet iedereen een kloppend beeld van Erasmus: een procent van de ondervraagden gokte dat hij een beroemde bruggenbouwer was. Ook weten weinig studenten in welke tijd Erasmus leefde: slechts procent van de studenten wist te raden dat hij in 1466 geboren was. De overige studenten dachten dat hij later geboren was. 35 procent van de ondervraagde studenten is internationaal, en uit de resultaten bleek dat er weinig verschil was tussen hoeveel internationale en Nederlandse studenten over Erasmus wisten.

Feestje voor Erasmus

Dus als je graag je kennis van Desiderius Erasmus wilt bijspijkeren, is dit de tijd om dat op een leuke manier te doen. Om de verjaardag van Erasmus en zijn boek te vieren, organiseert Comité Erasmus op 28 oktober een uitgebreid programma rond deze belangrijke Rotterdammer. Prof. Dr. Hans Trapman houdt een Lof der Zotheidlezing, maar er zijn ook gedichten, muziek, onderscheidingen en natuurlijk verjaardagstaart. Ook wordt op 31 oktober wordt een wetenschapscafé over het Lof der Zotheid gehouden, georganiseerd door Science4you.

Details

Voor het complete programma van het Erasmus Comité, ga naar de website. Als je meer wilt weten over het wetenschapscafé, ga dan naar de Erasmus Cultuur agenda.

IS