Erasmus Sport ontving afgelopen weekend een delegatie van de European University Sports Association, die kwam kijken of Rotterdam geschikt is als locatie voor de European Universities Games in 2014.

“Het zou fantastisch zijn als de European Universities Games in Rotterdam zijn als de Erasmus Universiteit honderd jaar bestaat”, fantaseert Menso de Maar, directeur van Erasmus Sport. Rotterdam moet dan wel genoeg capaciteit hebben om het grote evenement met 3000 sporters te organiseren. Die moeten ergens slapen, eten en makkelijk naar de sportlocaties kunnen reizen.

Zonnetje

De delegatie bestond uit Alberto Gualtieri uit Italië, Kemal Tamar uit Turkije en Matjaž Pečovnik uit Slovenië. Zij hebben Rotterdam in ieder geval onder de beste weersomstandigheden leren kennen: onophoudelijk scheen afgelopen weekend de zon. Dat kwam goed uit toen de heren de stad vanuit een vliegtuigje gingen bekijken. De Maar: “Met de vlucht wilden we hen laten zien waar de sportvelden en de nieuwe roeibaan liggen. Natuurlijk hebben ze ook een rondje over de stad en de haven gevlogen. Zo leer je Rotterdam toch op een andere manier kennen.”

Kritische vragen

Twee dagen namen De Maar en Hester de Vries van Studentensport Nederland de drie heren op sleeptouw. Behalve de sportfaciliteiten hebben Gualtieri, Tamar en Pečovnik ook een bezoek gebracht aan campus Woudestein, wooncomplex Cité op de Kop van Zuid, de ss Rotterdam en andere bezienswaardigheden in de stad. Zij zogen alle informatie en indrukken op en waren onder de indruk van de sportfaciliteiten, aldus de directeur van Erasmus Sport. Ook stelden zij kritische vragen, waar De Maar en De Vries verder mee aan de slag gaan in het definitieve ‘bidbook’ dat eind november klaar moet zijn.

Delegatie bekijkt de ‘backyard’ van het studentencomplex in het F-gebouw

Op de fiets naar de roeibaan

In dat bidbook wil de delegatie bijvoorbeeld graag tot in detail beschreven zien waar extra studentenkamers/slaapplaatsen gerealiseerd gaan worden. Op dit moment zijn er 1500 tot 2000 slaapplaatsen, maar dit moet het dubbele worden. Behalve de nieuwe studentenflat op campus Woudestein zoekt Erasmus Sport ook een oplossing in het permanent ombouwen van kantoorgebouwen tot studentenkamers. Of er kan tijdelijke huisvesting gebouwd worden op de campus. Ook moet in het bidbook explicieter beschreven worden met welk transportmiddel sporters van hun slaapplaats naar het sportcomplex kunnen reizen.

Tegenstander is Polen

Met een klein groepje reizen De Maar en De Vries eind november naar het Spaanse Córdoba, waar in 2012 de eerste European Universities Games zijn. Daar zullen zij op de 26e hun bidbook presenteren, net als tegenstander Wrocław in Polen. Daarna volgt meteen de uitslag. LJ

Lees ook het verslag op de website van European University Sports Association

Lillian Jillissen, Matjaž Pečovnik, Alberto Gualtieri en Kemal Tamar luisteren aandachtig naar de campusplannen…

…en naar de presentatie van Erasmus Student Network.

Martin Giljamse van het sportgebouw leidt de heren rondt.