Masterstudent Adriane van Houten was gisteren een dagje Pauline van der Meer Mohr en heeft respect gekregen voor de collegevoorzitter van de Erasmus Universiteit. “Ze draagt een grote verantwoordelijkheid.”

De conferentie TEDx Rotterdam, gisteren in het Nieuwe Luxor, ging over toekomstig leiderschap. Aansluitend op dit thema mochten 20 masterstudenten zich ‘CEO voor een dag’ noemen. Adriane van Houten is student bij RSM en kroop op de stoel van Pauline van der Meer Mohr. EM belde de volgende morgen vroeg met haar, toen ze alweer op weg was naar Amsterdam om te solliciteren voor de business case. Want een leider wordt je niet zomaar.

Lange dag geweest gisteren?

Van Houten: “Ja, maar wat een geweldige dag ook. Ik ben er nog steeds helemaal blij van. Het begon met een ontbijt bij AKD Advocaten & Notarissen in de Maastoren met de andere CEO’s voor een dag. Burgemeester Ahmed Aboutaleb was er ook. Daarna naar campus Woudestein voor de vergadering met het College van Bestuur. Ik werd gereden in de dienstauto van Pauline van der Meer Mohr. De chauffeur rijdt al 25 jaar de collegevoorzitters rond.”

Hoe was het om de vergadering voor te zitten?

“Een beetje spannend. Dat vonden rector Henk Schmidt en Bart Straatman trouwens ook, zeiden ze. Zij namen me gelukkig wel serieus en spraken me aan met ‘Mevrouw de voorzitter, mag ik een voorstel doen…’. Tijdens de vier uur durende vergadering – er stonden 26 punten op de agenda – kwam Pauline zelf ook nog een kijkje nemen. Ik vond het knap dat ze er als toehoorder bij kwam zitten en zich op geen enkele manier mengde in de vergadering. Ik had niet het gevoel dat ze me op de vingers keek, ik was de hele dag door ontspannen. Al zal ik de vergadering waarschijnlijk op een andere manier hebben geleid dan zij.”

Adriane in het midden naast de secretaris van het CvB, Ton van der Pijl. Op de voorgrond Bart Straatman (l) en Henk Schmidt (Foto RvdH)

Heb je nog iets kunnen bijdragen tijdens de vergadering?

“Ja dat denk ik wel. De vragen en kritiekpunten die ik had over bepaalde onderwerpen; daar konden de andere collegeleden zich in vinden. Als gevolg daarvan werd bijvoorbeeld afgesproken dat er een extra bijeenkomst komt om verder te praten over dat onderwerp.”

Wat is je opgevallen?

“Dat de collegevoorzitter zich met zoveel uiteenlopende onderwerpen bezighoudt: de toekomst van de universiteit, de benoeming van hoogleraren, de inschrijfcijfers van nieuwe studenten enzovoorts. Ik heb respect voor haar gekregen. Ze krijgt het toch maar mooi voor elkaar om overal van op de hoogte te zijn en de vergadering zo te leiden dat alle complexe onderwerpen bondig, maar wel goed wordt besproken.”

Wil je nog steeds een toekomstig leider worden?

“Zeker weten. De dag gisteren was een uniek leermoment. Ik heb gezien met welke uitdagingen een leider geconfronteerd wordt en krijg alleen maar meer zin om me daar in de toekomst op te storten. Al durf ik niet te zeggen waar ik over twintig jaar sta, eerst maar eens afstuderen.”

Als afsluiter van haar dag als collegevoorzitter mocht Van Houten meelopen in het cortège tijdens de 59e Dies Natalis van het Institute of Social Studies in Den Haag. LJ

Masterstudent finance Aneesh Karan was CEO bij de Rabobank. Lees het artikel ‘Aneesh bluft zich er doorheen’ in nrc.next of bekijk de video ‘Voor één dag CEO’ op NOS op 3  

Het cortège tijdens de 59e Dies Natalis van het Institute of Social Studies

De Lezing tijdens de Dies