Masterstudent Adriane van Houten (25) wordt morgen een dagje Pauline van der Meer Mohr. Ze is één van de twintig geselecteerde CEO’s voor een dag, een programma dat hoort bij de conferentie TEDx Rotterdam.

TEDx Rotterdam is een conferentie in het Nieuwe Luxor waarbij 1200 bachelor- en masterstudenten ideeën over toekomstig leiderschap delen met circa honderd leiders.  Tegelijkertijd wisselen 20 geselecteerde masterstudenten van plek met topbestuurders van grote bedrijven en organisaties. Doel van ‘CEO for one day’ is om jonge mensen te laten ervaren hoe het is om leiding te geven aan een grote organisatie.

Adriane van Houten en Pauline van der Meer Mohr

Wat trek ik aan?

Snel heeft Adriane van Houten nog een nieuw pakje aangeschaft en duikt ze in de laatste paperassen om goed voorbereid aan haar taak te beginnen. Morgenochtend zit ze de vergadering met het College van Bestuur voor en ’s middags mag ze meelopen met het cortège tijdens de Dies Natalis van het Institute of Social Studies.

Uitdagende vragen stellen

Een beetje gespannen is Van Houten wel, maar ze kijkt er vooral naar uit. “Ik ben van plan om kritische en uitdagende vragen te stellen om anderen ook kritisch te laten denken. Waarom gaan dingen op de universiteit zoals ze gaan?”

Wijsheid van nieuwe generatie

Volgens Pauline van der Meer Mohr zal Adriane geconfronteerd worden met enkele belangrijke strategische vragen voor de universiteit, waar zij een uitspraak over kan doen. “Die uitspraak nemen wij mee in onze besluitvorming. Ik ben benieuwd naar de wijsheid van de generatie van morgen.”

Stempel drukken

De student denkt dat ze haar stempel kan drukken op de dag doordat ze enthousiast en nieuwsgierig is, en bovendien haar mening durft te geven. De baan als collegevoorzitter was niet haar eerste keuze – in eerste instantie wilde ze ook eens buiten de poorten van de EUR kijken, bij Shell bijvoorbeeld – maar als student kan ze nu uit eigen ervaring putten en haar mening geven over onder andere het onderwijs.

Medisch centrum leiden

Adriane van Houten is niet de enige CEO in Rotterdam. Wethouder Korrie Louwes van hoger onderwijs wordt geschaduwd door Ashmita Krishna-Sharma en in het Erasmus MC heeft geneeskundestudent Ernst Smits (26) de leiding, want hij neemt de functie over van bestuursvoorzitter Hans Büller. LJ/EUR