Een kamermeerderheid is tegen een fusie van de universiteiten in Leiden, Delft en Rotterdam. Dat meldt RTL-nieuws.

Een mega-universiteit van 55 duizend studenten is volgens de PvdA, GroenLinks, de SP en de PVV geen goed idee. Ook regeringspartij CDA plaatst volgens RTL grote vraagtekens bij de fusieplannen.

De Tweede Kamer vergadert deze week over de strategische agenda van staatssecretaris Zijlstra, waarin hij onder meer pleit voor een meer samenwerking en een heldere profilering van instellingen.

Opvallen in Azië

De Zuid-Hollandse universiteiten onderzoeken momenteel de mogelijkheden voor een vergaande samenwerking en sluiten een fusie daarbij niet uit. Een van de redenen is dat ze zich in de kijker willen spelen bij internationale (lees: Aziatische) studenten. Gezamenlijk zouden de instellingen bovendien meer aanspraak kunnen maken op onderzoeksmiddelen (geld).  

Weerstand

Het is een ontwikkeling die veel weerstand oproept, niet in de laatste plaats omdat schaalvergroting bij Inholland de afgelopen jaren tot grote problemen leidde. “Grootheidswaan van bestuurders”, aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk. GM