GEWIJZIGD 23-09-2011 17.10 UUR

In het nieuwe Talent Centrum Zuid-Holland gaan beloftevolle studentenroeiers van Skadi (Rotterdam), Laga en Proteus (Delft) intensief samen trainen.

Het doel van het Regionale Talent Centrum Rotterdam-Delft is om talentvolle roeiers nog beter te maken, zodat ze op termijn mee kunnen doen aan de Olympische Spelen of Wereldkampioenschappen. De Stichting Talent Centrum Zuid-Holland – nu in oprichting – is daarom bezig om twee professionele coaches aan te stellen.

Dubbele slag slaan

Die coaches zullen bij de drie verenigingen op zoek gaan naar roeiers met potentie, die zich verder kunnen ontwikkelen binnen het Centrum. Zowel die roeiers als hun huidige coaches zullen onder supervisie van de profcoaches gaan trainen, zodat ze zich allebei verder kunnen ontwikkelen.

Skadi won de Heineken Roeivierkamp in Amsterdam in maart 2010 (Foto Merijn Soeters)

Prins-Alexanderbaan

Waar er getraind wordt, kunnen roeier en coach zelf beslissen. De nieuwe Prins-Alexanderbaan in de Eendrachtspolder bij Zevenhuizen zal wellicht de centrale trainingsbaan worden in de toekomst. Skadipresident Bas van der Woude, die zelf bij Laga begon met roeien, verwacht dat de nieuwe roeibaan in maart roeiklaar is.

Basis is gelegd

Het Talentcentrum is gestart in september 2010 en gaat dus nu het tweede jaar in. Dat betekent dat de basis tussen Delft en Rotterdam is gelegd, en dat het centrum kan gaan uitbreiden. Het aanstellen van een extra professionele coach is daar een voorbeeld van.

‘Varsity blijft’

Roeiers die samen trainen in het Centrum zullen mogelijk ook samen wedstrijden gaan roeien. Al blijft er voldoende ruimte voor wedstrijdroeien voor de eigen vereniging, waar Van der Woude blij mee is, want: ”een traditie als bijvoorbeeld de Varsity moet je in stand houden.”

TU is voortrekker

Het talentcentrum is erg blij met de steun en begeleiding van de TU Delft bij de poging tot het aantrekken van nieuwe topcoaches. Ze zijn met name onder de indruk van de snelheid en het enthousiasme waarmee de TU Delft op dit moment handelt. LJ