De Rotterdamse studentengezelligheidsverenigingen hebben de afgelopen weken 13 procent minder leden binnengehaald dan vorig jaar. Dit gaat in tegen de landelijke trend, waar juist een stijging van 2 procent te zien is.

Dit verschil wijt Ruben Woelders – vanaf deze week de nieuwe preses van de Rotterdamse Kamer van Verenigingen (RKvV) – aan de strengere regels rondom het bindend studieadvies. Eerstejaars van de Faculteit Sociale Wetenschappen moeten komend jaar bijvoorbeeld al alle 60 studiepunten halen. En andere faculteiten volgen in 2012. “Samen met de landelijk ingevoerde langstudeerboete kan dit Rotterdamse eerstejaars hebben afgeschrikt.” 

Meesleuren naar UB

Die angst is ongegrond, zegt Woelders. Uit een recent onderzoek van het Risbo blijkt dat leden van verenigingen over het algemeen sneller zijn afgestudeerd. Dat zou komen doordat verenigingen de laatste jaren meer inzetten op studiebegeleiding.

Ook het wegvallen van Gaudium zal hebben bijgedragen aan de daling in het aantal nieuwe leden in Rotterdam, aldus de RKvV.

Meteen actief worden

Om de activiteit binnen de vereniging op peil te houden, proberen de verenigingen nieuwe leden ook meteen te wijzen op het belang van een bestuursfunctie of commissie. De vrees is namelijk dat de aandacht voor dit soort functies het meest te lijden zal hebben onder de strengere regels. “Als je eenmaal actief bent, zul je dat in je derde of vierde jaar waarschijnlijk ook blijven”, redeneert Woelders.

Flinke stijging in Nijmegen

In andere steden is de toeloop enorm. Zo zag Nijmegen maar liefst 27 procent meer eerstejaars de sociëteiten binnenlopen en in Enschede ging het om 20 procent. In totaal zijn nu veertigduizend studenten lid van de 46 studentenverenigingen waarvan de Landelijke Kamer van Verenigingen de belangen behartigt.

Het is nog niet bekend hoeveel eerstejaars zich dit jaar voor een opleiding in het hoger onderwijs hebben aangemeld. De verenigingen weten dus nog niet of ze in de studentenwereld terrein winnen of verliezen. LJ/HOP