Huib Pols, decaan van de Faculteit Geneeskunde, is genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2011 voor kwakzalverij omdat hij iemand liet promoveren op een alternatieve behandeling van stuitliggingen.

Ieder jaar nomineert de Vereniging tegen de Kwakzalverij mensen of instellingen die de kwakzalverij in Nederland hebben bevorderd. Dat kunnen zorgverzekeraars of voorlichtingswebsites zijn, maar ook wetenschappers. Deze keer wordt ook Pols genoemd.

Pols zou hebben meegewerkt aan een ‘academisch schandaal’. Onder zijn toezicht heeft de faculteit een ‘frauduleus proefschrift’ geaccepteerd, waarin een fysiotherapeut annex acupuncturist zou hebben aangetoond dat een foetus zich in de baarmoeder kan omdraaien van stuit- naar hoofdligging, als de kleine teen van aanstaande moeder wordt verwarmd door middel van het oud-Chinese moxabranden.

Moxabranden is verwant aan de acupunctuur, waarbij energiepunten van het lichaam met naaldjes worden gestimuleerd. Moxabranden gaat van dezelfde energiepunten uit, maar de behandelaar gebruikt een soort kruidenkaart in plaats van naalden.

De anti-kwakzalverijvereniging haalde al eerder uit naar het proefschrift: acupunctuurpunten zouden helemaal niet bestaan en de analyse van de wetenschappelijke literatuur zou evenmin deugen. In NRC Handelsblad schreef de promovendus dat zij zelf ook niet wist hoe het werkte, maar dat ze uit de internationale literatuur nu eenmaal opmaakte dat er een effect optrad.

Decaan Pols liet via de persvoorlichters van het Erasmus MC weten dat de Erasmus Universiteit, de universiteit waaraan het Erasmus MC gelieerd is, een duidelijk andere mening over deze materie heeft dan de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Het betreffende onderzoek is volgens hem gewoon volgens de regels van de wetenschap verricht. De decaan heeft de kijk van de universiteit op deze kwestie in januari al in NRC Handelsblad toegelicht en wil het daarbij laten. HOP/ TL