UPDATE 12-09-11: Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 9 september hebben de leden van de JFR vóór de statutenwijziging gestemd, zoals de Beleidsadviescommissie had voorgesteld. Dat betekent dat zij meer gaat meedenken over het beleid voor de lange terwmijn.

Een week voor de overdracht is het 49e bestuur van de Juridische Faculteitsvereniging (JFR) in tweeën uiteengevallen. De voorzitter, penningmeester en secretaris hebben zich teruggetrokken. De vier overige leden gaan samen verder.

Alles leek op rolletjes te lopen voor het nieuwe bestuur onder leiding van Henrik Verzijl. Totdat de Beleidsadviescommissie – controlerend orgaan waar vooral oud-studentbestuurders van de JFR in zitten – een statutenwijziging voorstelde, waarin zij meer te zeggen krijgt over het beleid op de lange termijn.

Patstelling oplossen

Teveel, vonden Verzijl, Karishma Dhonré en Joppe Ter Meer. “We zouden te weinig vrijheid overhouden om de vereniging naar onze inzichten te leiden”, aldus Verzijl. Het aankomend bestuur heeft nog geprobeerd om het wijzigingsvoorstel aan te passen, maar zonder resultaat. “Ons terugtrekken was daarom de enige optie om deze patstelling op te lossen.”

Vervelend voor de overblijvers

Verzijl blijft vrij nuchter onder zijn beslissing en vindt het vooral vervelend voor de vier overgebleven bestuursleden. Die worden morgen tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) geïnstalleerd.

‘Meer inspraak is niet bedreigend’

De nieuwe voorzitter Laura Schoenmaker heeft ondanks de eventuele statutenwijziging het volste vertrouwen in het komende bestuursjaar. “Wij zien er geen gevaar in dat de Beleidsadviescommissie meer inspraak krijgt in het lange termijnbeleid. Iets meer continuïteit lijkt ons juist goed.”

Taken veranderen

Zij ziet met het ingekrompen bestuur geen problemen voor komend jaar, maar de taken zullen hier en daar veranderen. “De bestuursleden zullen geen commissies meer gaan leiden, zoals voorheen. Dat gaan actieve leden binnen de vereniging doen.”

Geroddel was overdreven

Net als Verzijl benadrukt ze dat het bestuur ‘als vrienden’ uit elkaar zijn gegaan. Geen hard feelings dus tegenover de drie die zich terugtrokken. Wel is de hele kwestie ontzettend opgeblazen, vindt Schoenmaker. Er ontstond een hoop geroddel nadat maandag alle 4000 leden in een e-mail lazen dat drie bestuursleden zich terugtrekken. “Al dat geroddel was nergens voor nodig. Gelukkig is de rust nu weer terug.”

Vrijdagavond tijdens de ALV stemmen de leden over de statutenwijziging. LJ