De studentgeledingen van de Universiteitsraden van de Erasmus Universiteit en de Universiteit Leiden en de Delftse Studentenraad steunen het voornemen tot vergaande samenwerking dat bij de opening van het academisch jaar werd uitgesproken.

Dat stelt de Studenten Groepering Leiden (SGL) op haar website. Volgens de medezeggenschapsorganen van de drie universiteiten is winst te behalen op het gebied van onderzoek, maar ook wat betreft uitwisseling tussen de instellingen en afstemming van het masteronderwijs.

Geen concreet plan

Er is nog geen concreet plan, waarschuwen ze. Het enige stuk dat de studenten tot nu toe onder ogen hebben gehad is een ‘draft’ van een position paper uit februari, en dat was nog officieus ook. Rens van Rijn, lid van de Rotterdamse Universiteitsraad: “We spreken ons dus niet uit voor een fusie. Dat is niet im frage. Maar dat er gekeken wordt naar manieren om onderzoek en onderwijs te verbeteren is alleen maar toe te juichen. Zeker als je minder dan vijftig kilometer van elkaar zit.”

Negatieve berichten

Van Rijn benadrukt dat de studenten met deze boodschap tegenwicht willen bieden aan de negatieve berichten in de media. Een NRC-artikel over de mogelijke fusie zorgde deze zomer voor de nodige ophef.

Verschillende belangen

Boze tongen beweren dat de publieke protesten een volledig uitgewerkt plan weer in de la hebben doen verdwijnen. Volgens andere bronnen zou dit onzin zijn en zitten de drie colleges nog middenin de onderhandelingen. De belangen zouden bovendien zo verschillend zijn dat dit nog wel even kan gaan duren.

Weinig verrassends

Hoe dan ook: alle ogen waren maandag, tijdens de opening van het academisch jaar, gericht op de collegevoorzitters. Maar de speech die Pauline van der Meer Mohr hield – ze had hem met haar collega’s in Leiden en Delft afgestemd – bevatte weinig verrassends. De kern: voordat over een vorm wordt nagedacht, willen de bestuurders de inhoud op een rijtje krijgen met hun achterban. GM