In Groningen en Maastricht worden vier keer zoveel fietsen gestolen als in Rotterdam. Ook Amsterdam is een stuk veiliger voor fietsen.

Dit blijkt uit misdaadcijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag heeft gepubliceerd. Het gaat alleen om geregistreerde misdaden. Het zou dus ook kunnen dat Groningers veel vaker aangifte doen dan Amsterdammers en Rotterdammers.

Stuk minder

In heel Nederland zijn er vorig jaar 107 duizend fietsendiefstallen geregistreerd. Dat zijn er een stuk minder dan in 2009, toen er bijna 128 duizend keer aangifte werd gedaan.

Gestolen fietsen

Sinds 2005 is het aantal aangiften van gestolen fietsen in vrijwel alle studentensteden gedaald, behalve in Maastricht, Haarlem, Middelburg en Assen. Vooral in Middelburg, waar in 2004 de Roosevelt Academy zijn deuren opende, schoot het aantal fietsendiefstallen omhoog. HOP