Een groep rechtenstudenten spant donderdag een kort geding aan tegen acht universiteiten. Ze eisen dat de kosten voor een tweede masteropleiding rechten voorlopig worden vastgesteld op 5500 euro.

In april stuurden de studenten, verenigd in de Stichting collectieve actie Universiteiten (SCAU), een “bombrief” naar de instellingen waarin zij een verklaring eisten voor de hoge collegegeldtarieven van een tweede juridische masteropleiding. De universiteiten rekenen hier tot veertienduizend euro voor. De reacties van de instellingen overtuigden de studenten niet, waarop ze een bodemprocedure starten tegen de universiteiten van Amsterdam, Groningen, Leiden, Maastricht, Tilburg, Utrecht en de Radboud Universiteit.

Ook de EUR

De Erasmus Universiteit Rotterdam had er ook bij kunnen zitten, zegt Cees Zweistra, één van de oprichters van de stichting, want ook hier zijn de bedragen voor een tweede juridische master hoog. Daar is niet voor gekozen, omdat deze universiteit de bedragen nog niet had vastgesteld toen SCAU met de actie begon. ‘Maar een uitspraak geldt voor alles universiteiten’, zegt Zweistra. Hij hoopt dat er midden oktober een voorlopige voorziening is, die de verhoging van de kosten terug moet draaien.

Tweede master

Bij de Erasmus Universiteit moet € 9.950 voor een tweede masteropleiding neergelegd worden; voor de postacademische opleidingen Law and Economics en Business Corporate and Maritime Law liggen de bedragen op respectievelijk € 4.500 en € 11.950. Hoeveel studenten dit jaar een tweede master gaan doen is nog niet bekend.

Zelf bepalen

In antwoord op Kamervragen van PvdA en CDA schreef staatssecretaris Zijlstra vorige week dat hogescholen en universiteiten zelf mogen bepalen hoeveel collegegeld ze vragen voor tweede studies, onafhankelijk van de kostprijs van de opleiding. Wel vindt hij dat studenten recht hebben op een motivering van de kosten door de instelling.

Instellingscollegegeld

Sinds 2010 mogen hogescholen en universiteiten het instellingscollegegeld rekenen voor wie aan een tweede studie begint. Studenten hebben recht op het volgen van slechts één bachelor en één masteropleiding tegen het lage wettelijke tarief. Wie zijn eerste opleiding al heeft afgerond, betaalt in veel gevallen het hogere instellingscollegegeld. HOP/ TL