De kunstcommissie van het Erasmus MC gaat studenten betrekken bij de aanleg van een metershoog kunstwerk dat in het hart van het nieuwe medische onderwijsgebouw moet verschijnen.

Vanaf 29 augustus kunnen studenten via Sin Online en e-mail reageren op de ontwerpschetsen van de Spaanse kunstenaar Fernando Sanchez Castillo, die staan uitgestald bij de PC’s op niveau 3, voorbij de koffiebar.

Schommel

Het gaat om drie bronzen beelden: een Rodin-achtige denker, een omgekeerd standbeeld met een boom uit zijn voeten en een achterover hangende man die tot schommel verheven is. De commissie is benieuwd naar de associaties en overwegingen die studenten en medewerkers bij het werk hebben.

Programma van eisen

De keuze voor de drie opties van Castillo is tot stand gekomen aan de hand van een vooraf opgesteld programma van eisen. De kunstcommissie laat weten te hebben gezocht naar een bijzondere aankleding van de openbare ruimte: toegankelijk en afleidend, maar toch stimulerend en prikkelend. Lydia Bogtstra: “Studenten lopen hier zeker vijf jaar rond, dus het is leuk als je het beeld niet in een keer doorgrondt.”

Tielse bronsgieter

Er is bewust niet gekozen voor een stemming, omdat verwacht wordt dat die geen representatieve steekproef oplevert. Bovendien heeft de kunstcommissie een adviserende rol. De Raad van Bestuur van het Erasmus MC beslist uiteindelijk.

Het totale budget voor het kunstwerk is 250 duizend euro. Castillo, die woont en werkt in Madrid, zal het beeld bij een Tielse bronsgieter laten vervaardigen. GM

‘De boom’ (links) zou zeven meter hoog worden (exclusief de boom zelf), ‘de denker’ drie meter.