Het doek is gevallen voor SVR Gaudium. De studentenvereniging neemt geen nieuwe leden meer aan en zal op termijn de sociëteit moeten verkopen.

De 70 leden van Gaudium hoeven niet op stel en sprong op zoek naar een nieuwe vereniging, want borrels en activiteiten zullen blijven bestaan voor leden en oud-leden. EM sprak met preses Jasper Buutfeld.

Waarom dit besluit?

Buutfeld: “Een paar maanden geleden besloot het bestuur dat het draaiende houden van de vereniging steeds moeilijker werd met zo weinig leden. Commissies vullen, activiteiten organiseren en de sociëteit bemannen; het was niet haalbaar meer.”

Waarom bleven de leden weg?

“Tja, een kleine club trekt misschien gewoon minder mensen. Bovendien schoten we in vergelijking met de grotere clubs qua geld en mankracht tekort om onszelf goed te promoten. Aan het vrijblijvende karakter zal het niet liggen, want het RSG haalt wel veel nieuwe leden binnen bijvoorbeeld.

De laatste jaren meldden zich maar tien nieuwe leden per jaar, waarvan er ook nog een derde afviel na een paar maanden. Ter vergelijking: in onze goede jaren werden zo’n 25 nieuwe mensen lid.”

En nu?

“Het grootste verschil is dat we tijdens de Eurekaweek geen nieuwe leden meer gaan werven. Verder blijven we een vereniging met bestuur, maar de sociëteit gaat dicht. De borrels – eens of twee keer per maand in plaats van twee keer per week – verhuizen naar een kroeg. Op termijn zullen we de societeit, waar we vanaf 1993 in zitten, moeten verkopen. Hier hebben wij nog geen concrete plannen voor gemaakt.”

Blijft de identiteit van Gaudium overeind zonder sociëteit?

“Ik weet niet hoe dat zal gaan, de tijd zal het leren. Ik vertrouw er op dat leden elkaar zullen blijven opzoeken, ook al zullen er een aantal afhaken.”

Wat gebeurt er met de disputen?

“De vier disputen blijven bestaan. Die staan in feite los van Gaudium. De disputen moeten alleen een andere manier vinden om nieuwe leden te vinden, want die kunnen ze niet meer uit de vereniging halen. Het kan dus ook best zo zijn dat de disputen de vereniging uiteindelijk overleven.” LJ