Vanavond gaan SP-jongeren op het Haagse Binnenhof kaarsjes branden. Ze houden een wake terwijl de Eerste Kamer debatteert over de verhoging van het collegegeld voor langstudeerders.

Er staan vandaag twee debatten over het hoger onderwijs op de agenda van de Eerste Kamer: het ene over de maatregelen tegen langstudeerders en het andere over selectie van studenten en extra collegegeld voor topopleidingen. Rond middernacht zullen de senatoren over de twee wetten stemmen.

Zwarte dag voor hoger onderwijs

“Als de Eerste Kamer instemt met de studieboete is het vandaag een zwarte dag voor het hoger onderwijs”, zegt Leon Botter, voorzitter van SP-jongerenafdeling ROOD. Hij hoopt dat de Eerste Kamerleden tot inkeer komen “en het hoger onderwijs in leven houden”.

Laatste signaal

Doen de jongeren hiermee een beroep op de religiositeit van sommige senatoren? “Dat is geen moment bij me opgekomen”, aldus Botter. Hij wil vooral een “laatste signaal” geven. “De kwaliteit van het hoger onderwijs staat op het spel.” HOP