De jurist, bedrijfskundige en ict-er houdt op 1 juli zijn afscheidsrede. De Mulder werkte maar liefst veertig jaar aan de EUR, maar deed zoveel verschillende dingen dat het onmogelijk saai kon worden. “Het is een prachtige universiteit.” Toch zegt hij: “Af en toe is het wel schoppen tegen dode paarden.”

Na de propedeuse Electrotechniek aan de TU Eindhoven switchte hij naar Nederlands recht aan de UvA, maar behield belangstelling voor techniek. Hij promoveerde aan de EUR op het onderwerp computers en recht. De verschillende vakgebieden bracht hij allemaal bij elkaar. Hij merkte echter dat de technische en juridische aspecten vaak ondergeschikt zijn en dat het er om draait hoe zaken georganiseerd worden. Reden voor hem om zijn MBA te gaan halen.

Onbekend

Een terugkerend thema in zijn carrière bleek weerstand van anderen tegen nieuwe dingen. “Toen ik in 1979 het belang van automatisering voor juristen wilde onderzoeken, werd ik eerst ook uitgelachen.” Zes jaar geleden diende hij een voorstel in om 1000 computers in de M-hal te plaatsen, zodat studenten daar hun tentamens op kunnen maken. “Veel gemakkelijker voor de docenten om die na te kijken.” Maar ook voor studenten zou het veel handiger zijn: “Ik begrijp niet dat ze het nog accepteren dat het met pen en papier moet. Op de computer kun je veel handiger even iets wissen of copy-pasten.”

Het College van Bestuur had er best 3 miljoen euro voor over, maar de faculteiten moesten dan zelf het beheer van de computers op zich nemen en dat wilden ze niet allemaal, waardoor het plan op de lange baan geschoven werd. De Mulder: “Ook hier bleek de EUR niet het meest innovatief.”

Tentamens nakijken

De Mulder ontwikkelde ook software waarmee mogelijk is om tentamens met open vragen na te kijken. “Het bespaart enorm veel tijd.” Voor docenten van de EUR is het gratis te gebruiken.

Tijdens zijn afscheidsrede gaat hij vertellen over zijn onderzoek naar het nieuwe leiderschapsmodel van Michael Jensen. Voorafgaand aan de rede geeft deze econoom en bedrijfskundige van de Harvard Business School een workshop over integriteit.

Hersenen

Het model van Jensen is nog niet algemeen geaccepteerd omdat het volgens De Mulder zo anders is dan veel mensen gewend zijn te doen. “Het is bijvoorbeeld veel effectiever om je niet te verliezen in de schuldvraag als iets misloopt, maar je optimaal in te zetten om toch het gewenste resultaat te bereiken. Dat vergt veel training en zelfreflectie”, zegt De Mulder.

Volgens hem werken meer vrouwen dan mannen al op deze manier. “Ze luisteren ook vaak beter.” Het model is gebaseerd op de moderne hersenwetenschap. “Het draait om de techniek je hersenen een zetje te geven, leren dat je je hun eigen toekomst kunt creëren met als doel effectiever te werken.”

Bomen planten

Na zijn pensioen gaat de hoogleraar als fundraiser bij WeForest werken. Deze organisatie heeft als doel een deel van alle braakliggende landbouwgrond in de wereld te bebossen om zo de opwarming van de aarde te stoppen. “Veel bedrijven willen of moeten steeds duurzamer werken dus daar zijn veel mogelijkheden. Als je het handig doet, levert het ook veel werkgelegenheid en voedsel op.”

Verder gaat hij nog verschillende promovendi begeleiden en cursussen over het leiderschapsmodel van Jensen geven, onder andere op hogescholen. En wie weet gaat de PvdA, waarvan hij lid is en als een voor in de gemeenteraad van Capelle aan de IJssel zat, wel weer een beroep op hem doen. Nog genoeg te doen. TL