Erasmus Sport wil de ‘European Universities Games’ naar Rotterdam halen in het kader van het lustrumjaar van de universiteit. Een ‘bidbook’ is in de maak.

Of Rotterdam in de zomer van 2014 overspoeld wordt door studentensporters van Europese universiteiten, zal op 26 november bekend worden. Studentensport Nederland is op dit moment druk bezig om samen met Erasmus Sport en Rotterdam Topsport een ‘bidbook’ te maken, waarin de hele organisatie van het evenement wordt uitgewerkt. Behalve Rotterdam zijn ook steden in Polen en Portugal in de race.

De Oude Vier van Skadi in actie op de Varsity in april 2011

Rotterdam zet in op roeien

Bij deze Universities Games, die volgend jaar voor het eerst plaatsvinden in het Spaanse Córdoba, draait het vooral om teamsporten. Behalve acht verplichte velden – onder andere (zaal)voetbal, badminton en volleybal – kunnen universiteiten ook kiezen voor bijvoorbeeld golf of roeien. “Gezien de goede prestaties van Skadi zal de Erasmus Universiteit zeker inzetten op dit laatste veld”, verklapt Menso de Maar, directeur van Erasmus Sport.

Genoeg bedden regelen

Volgens hem is de grootste uitdaging voor Rotterdam om genoeg slaapplekken te regelen voor de drieduizend sporters. De Maar is in gesprek met de gemeente om kantoorpanden om te bouwen tot studentenkamers, waar de sporters tijdens het evenement zouden kunnen slapen. Maar ook leegstaande kamers van studenten die hun zomer elders doorbrengen, kunnen een oplossing bieden voor het gebrek aan bedden.

Goede sportreputatie

De sportaccommodaties zijn in Rotterdam in ieder geval geen probleem, omdat de stad ervaring heeft met het organiseren van grote sportevenementen. “Hopelijk werkt deze goede reputatie als topsportstad in ons voordeel”, aldus De Maar.

Meer studententoernooien

Verwar de jaarlijkse ‘European Universities Games’ trouwens niet met de ‘European Universities Championship’, waar universiteiten ook al per sport tegen elkaar strijden, of de ‘Universiade’, de Olympische Spelen voor studenten. Beide worden om de twee jaar gehouden. LJ