Internationale studenten kunnen vanaf september 2012 terecht in het voormalige kantoorpand van de Rotterdamse Sociale Verzekeringsbank aan de Oostzeedijk. CityLiving opent daar een ‘studentenhotel’ met 250 gemeubileerde kamers.

Studenten die tijdelijk in Rotterdam verblijven komen er op de reguliere woningmarkt doorgaans bekaaid af. CityLiving hoopt in het gat te springen dat de afgelopen jaren ontstaan is, door kamers aan te bieden waar studenten en onderzoekers gelijk in kunnen trekken. Inclusief fiets en gemeenschappelijke fitnessruimte.

Initiatief uit de markt

Doorgaans komen dit soort projecten tot stand in samenwerking met universiteit en gemeente, maar in dit geval is sprake van een initiatief uit de markt. Studenten kunnen het zo gek maken als ze zelf willen. Een standaardkamer bevat alleen een bed en een bureau, maar wie meer wil kan gaan voor een suite. De supersuite heeft een afgescheiden slaapgedeelte met een tweepersoonsbed, een eigen keukenhoek en een ligbad.

Puntensysteem

De maximale verblijfsduur is een jaar, dit om onder het puntensysteem van de huurcommissie uit te komen. Hoe duur de kamers worden wordt pas aan het eind van het jaar bekend. In Luik, waar het bedrijf een identieke huisvesting op poten zette, kost de standaardkamer tussen de 110 en 135 euro per week (afhankelijk van de verblijfsduur). De suite doet 175 tot 205 euro per week. Maar Amanda Nube van CityLiving haast zich te zeggen dat de kosten in Rotterdam waarschijnlijk hoger uitvallen. Ze zullen in ieder geval ‘marktconform’ zijn. GM

Artist impression van het pand aan de Oostzeedijk.