Het NK Roeien vond afgelopen weekend plaats op de Bosbaan in Amstelveen. Geneeskundestudente Maaike Head (27) won hier in de DSA4x (roeiboot voor vier personen). Hiermee sleepte ze voor Skadi van de roeiers één van de gouden medailles in de wacht.

“Veel teams vielen uit, omdat ze zichzelf rust gunden na de World Cup (van 27 tot en met 29 mei 2011). Toch waren er veel inschrijvingen. Bovendien moesten we roeien tegen zware dames, terwijl we zelf alle vier aan licht roeien doen, en hadden we de wind tegen. Daarom zijn we extra trots dat we hebben gewonnen,” aldus Head. Ze is inmiddels alweer druk bezig met trainingen, want ze hoopt zich in augustus te kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen 2012 in Londen.

Prestaties van Skadi

Skadi heeft afgelopen NK op drie onderdelen de eerste prijs in de wacht gesleept. Head won samen met haar lichte roeipartner Rianne Sigmond in de DSA4x. Daarnaast werd Thijs van Luijk zelfs twee keer Nederlands kampioen: op zaterdag in de SB4- (voor vier personen) en op zondag in de SA8+ (voor acht personen).

Belang NK

Hoe belangrijk is een prijs op het NK in Amstelveen? Volgens Head is het vooral nuttig voor jezelf, om te kunnen zien hoe je ervoor staat. Het is verder in principe niet heel erg belangrijk, hoewel een prijs natuurlijk altijd mooi meegenomen is. Ze voegt hieraan toe: “Ik heb ook meegedaan aan en gewonnen op het NK klein skiff (roeiboot). Aan deze prestatie wordt meer waarde toegekend, omdat hij individueel behaald is.”

Topsporten en studeren

Een studie geneeskunde en roeien op topniveau is een lastige combinatie. Inmiddels zelfs onmogelijk voor Head, die in Amsterdam is gaan wonen om zoveel mogelijk te kunnen trainen. “In de eerste jaren was het enigszins te doen, maar nu niet meer. Omdat ik echt de top wil bereiken moest ik naar Amsterdam verhuizen.” MvB