De eerste groep honour students in de geschiedenis van de Erasmus School of History, Culture and Communication gaf op 31 mei jl. zijn eindpresentatie. Hierbij simuleerden de docenten een omgeving waar de tweedejaars studenten hun onderzoeksplan presenteerden en verdedigden, dat ze volledig onderbouwden.

Hier en daar trillen wat handen, maar tijdens de presentatie is er weinig meer van de zenuwen te merken. Om persoonlijke redenen en ziekte hebben een docent en een student moeten afzeggen, waardoor de groep vandaag uit vijf studenten en vier docenten bestaat. Bevlogen tonen ze één voor één hun onderzoeksproject en hun plan van aanpak. De onderwerpen lopen sterk uiteen: veiligheid in de samenleving, controleerbaar kapitalisme, de theoretisering van de mens via computersimulatie, de boekenindex van de katholieke kerk en de Arabische lente. Kritische vragen van medestudenten en docenten pareren de studenten met houtsnijdende antwoorden en waar nodig met oplossingen.

Woest enthousiasme

Na afloop blijkt de pilot zowel bij de docenten als de zes enthousiaste leerlingen goed te zijn bevallen. Vooral de kritische blik op de teksten en de diepgaande discussies worden geprezen, maar ook het ‘woeste enthousiasme van de docenten’, aldus studente Lies van Aelst. Ook de docenten zijn op hun beurt vol lof over de enthousiaste studenten en hun creativiteit. Professor Gijsbert Oonk bedankt hen bovendien voor hun flexibiliteit: als ‘campusnomaden’ moesten ze regelmatig naar een andere locatie uitwijken. Om zijn woorden kracht bij te zetten beloont hij de studenten met een fles rode wijn en witte chocolade.

Voorwaarden

Niet elke student kon deelnemen aan het honours programma voor tweedejaars. De belangrijkste voorwaarde was een gemiddelde van een 7 of hoger over het eerste jaar. Geïnteresseerde studenten moesten een motivatiebrief schrijven en zo kwam de groep tot stand. “Het klikte onderling gelijk, al vanaf de eerste ontmoeting waren we een hechte groep”, vertelt studente Laura van Zeijl. MvB