Studentenprijsvraag.nl biedt een overzicht van de tientallen Nederlandse prijsvragen waar studenten in het hoger onderwijs jaarlijks aan mee kunnen doen.

Prijzen voor studenten in het hoger onderwijs zijn er in allerlei soorten en maten: van de Hema Ontwerpwedstrijd (prijs: verkoop van het product), de Heineken Young Scientists Awards (prijs 10.000 euro) tot de Academische Jaarprijs, bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek, waar een bedrag van maar liefst 100.000 euro aan verbonden is.

Overzicht

Wil je weten waar je allemaal aan mee kunt doen, wat de inzendtermijn en de voorwaarden zijn en wat je precies kunt winnen, dan kun je sinds kort op het landelijke platform studentenprijsvraag.nl kijken. De website is ontwikkeld voor en door studenten, in samenwerking met het Sirius Programma, VSNU, ISO en de TU Delft.

Delft

Het platform is een initiatief van drie studenten van de Technische Universiteit Delft: Mighael Vroom, Joost Naaijen en Berend Jan Kleute. De oprichters merkten dat studenten moeite hebben om op de hoogte te blijven van de lopende prijsvragen, terwijl organisatoren hun prijsvraag moeilijk onder de aandacht weten te brengen.

Meer deelnemers

Uiteindelijk doen er meestal wel redelijk veel studenten met een prijsvraag mee, volgens Vroom, “Maar het zouden er meer kunnen zijn.” De student Sustainable Energy Technology won zelf in 2010 de Campus Energy Challenge, een ideeën- en ontwerpwedstrijd voor een duurzame campus van de TU Delft, waar een vrij te besteden bedrag van 2500 euro aan verbonden was.

Talent

Het winnen van een prijs biedt studenten de mogelijkheid om zich te onderscheiden en onder de aandacht te komen van werkgevers. Daarnaast zou een deel van de studie ermee bekostigd kunnen worden. Voor bedrijven en organisaties zijn prijsvragen een goede manier om in contact te komen met talentvolle studenten. TL