Volgens de deelgemeente Kralingen-Crooswijk is een verschuiving van de rijbaan richting de fietsstrook de oplossing voor de ongelukken op de beruchte Honingerdijk, nabij Woudestein. De gemeente besprak afgelopen vrijdag haar plannen met de bewoners die teleurgesteld reageerden, omdat de gemeente weinig doet met de uitkomsten van het TNO onderzoek naar de gevaren van de dijk.

Erasmus Magazine schreef ruim tweeënhalf jaar geleden een artikel over de gevaren van de Honingerdijk. Ongevallen zijn echter nog steeds aan de orde van de dag: regenachtig weer leidt tot ongelukken en slipgevaar voor zowel automobilisten als fietsers. Daardoor vielen er een aantal zwaargewonden en zelfs doden. Daarom voert buurtbewoner Bauke Krajenbrink al sinds 2007 actie om de weg veiliger te maken. Het Algemeen Dagblad en ‘Hart van Nederland’ schonken al aandacht aan de kwestie. Toch blijkt dit alles niet voldoende om de situatie grondig te verbeteren: de gemeente lijkt wederom voor de goedkoopste oplossing te kiezen.

Conclusies TNO

Voorafgaand aan de bijeenkomst op 20 mei deed TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) onderzoek naar de gevaarlijke situatie op de Honingerdijk. De oplossingen die TNO aandraagt zijn vooral gericht op de gladde tramrails: maak een enkele rails in plaats van de huidige twee of scheidt de rijbaan duidelijker af van de tramrails – bijvoorbeeld met behulp van een verhoogde trottoirband.

Teleurstelling

De (deel)gemeente heeft Krajenbrink weer teleurgesteld: “Er wordt te veel verkeer op de dijk gepropt. Een plezierige oplossing kan alleen worden bereikt als het autoverkeer beperkt wordt.” Ingenieur Marthijn de Goeij, die aan de Honingerdijk woont en de weg al eerder onderzocht, voegt hieraan toe dat de oplossingen van de deelgemeente op geen enkele manier met de conclusies uit het TNO-rapport stroken. Bovendien bleek uit zijn onderzoek ook dat de weg niet aan de geldende norm voldoet.

De gemeente Rotterdam

De deelgemeente was vandaag nog niet bereikbaar voor commentaar. MvB