Joop van den Ende (Foto: Ronald van den Heerik)

De inhoud van Joop van den Ende’s Mandeville lezing was voor een groot deel al aan bod gekomen tijdens de masterclass. Die verzorgde Van den Ende voorafgaand aan het ceremoniele gedeelte in de Aula aan een selectie talentvolle studenten in de Senaatszaal.

Geheel op zijn gemak bij het jonge leergierige publiek, gaf hij aan dat het volgen van je hart het belangrijkste is als je een succesvolle loopbaan nastreeft. Als je het doet om bakken geld en aanzien te verwerven, is de kans op een mislukking niet ver weg, was de boodschap die regelmatig terugkeerde. Maar als hij, selfmade als hij is, de kans had gehad om net als zijn publiek te studeren, had hij dat zeker gedaan. “Dan had ik alles nog beter kunnen doen.” Elke ochtend neemt hij zich voor alles die dag nog beter te doen dan de dag ervoor.

Na afloop viel bij de studenten geen negatief woord te beluisteren om Joop. Ofwel, zoals een van hen het verwoordde: “Een charismatische man die terecht deze erkenning voor zijn levenswerk krijgt.” RvdH