Theater- en televisieproducent Joop van den Ende houdt morgen de 17e Mandevillelezing in de Aula van de Erasmus Universiteit. De EUR eert hem vanwege zijn pioniersrol in de entertainmentsector en zijn waardevolle impulsen voor de cultuur in Nederland. Bij de lezing zullen ook verschillende bekende Nederlanders aanwezig zijn.

Ruim 900 genodigden en belangstellenden zullen aanwezig zijn bij de lezing. Van den Ende zal door bekende Nederlanders uit de kring van zijn bedrijf Stage Entertainment en de VandenEnde Foundation in cortège naar binnen worden begeleid. BN’ers die gespot kunnen worden zijn bijvoorbeeld André van Duin, Simone Kleinsma en Martine Bijl.

Geen extra beveiliging

Ook uit de politiek zullen verschillende bekende namen aanwezig zijn, onder andere oud-minister Onno Ruding en oud-politicus Frans Weisglas. Oud-Shelltopman Jeroen van der Veer sprak vorig jaar de 16e Mandevillelezing uit en zal ook dit jaar in de Aula zitten. Ondanks al die bekende namen is het volgens Ger Lugtenberg, die de Mandeville lezing organiseert, niet nodig om extra beveiliging in te schakelen. “Ik heb mij laten vertellen dat de gasten geen risico lopen.”

Masterclass

Joop van den Ende zal in zijn ererede vooral ingaan op zijn rol in de Nederlandse cultuursector, cultureel ondernemerschap en de economische waarde van kunst en cultuur. Voorafgaand aan de lezing geeft hij een masterclass aan studenten van de kunst-, cultuur en mediastudies van de universiteit.

Bomvol

Gelijktijdig met de masterclass vindt een expertmeeting plaats over de financiering van kunst en cultuur. “Deze bijeenkomst bleek zo populair onder wetenschappers en ondernemers dat er stoelen bijgezet moeten worden”, aldus Lugtenberg. Ook de Aula zit tijdens de lezing vol, net als de masterclass.

Landelijke pers

De landelijke pers zal morgen in groten getale op de universiteit aanwezig zijn om verslag te doen van de Mandevillelezing. Lugtenberg: “Alle grote kwaliteitskranten willen erbij zijn, net als RTL Boulevard, Nieuwsuur, RTV Rijnmond en de NOS.”

Eredoctoraat

De Stichting Bernard Mandeville onderscheidt jaarlijks een persoon met grote maatschappelijke verdiensten. De ererede en de bijbehorende ceremonie worden beschouwd als de maatschappelijke variant van het eredoctoraat. BK