De huurverhoging voor nieuwe huurders gaat voorlopig niet door. Een kamermeerderheid is tegen de aanpassing van het woningwaarderingsstelsel. De LSVb vreesde dat studenten met zelfstandige woonruimte hard zouden worden getroffen.

Minister Donner van binnenlandse zaken wil verhuurders vanaf 1 juli de mogelijkheid geven om ook de locatie van een woning mee te nemen in het bepalen van de huurprijs. Nieuwe bewoners zouden zo een forse huurverhoging kunnen krijgen.

Bang

Ongeveer een kwart van de uitwonende studenten zou door de maatregel geraakt worden, vreesde de LSVb. Zo’n tachtigduizend studenten huren een zelfstandige woonruimte en zij verhuizen regelmatig, dus zouden zij vaker dan gemiddeld een hogere huurprijs moeten gaan betalen. De bond was bang dat met name particuliere verhuurders de prijzen omhoog zouden gooien.

Schaarste

Maar nu blijken niet alleen de linkse oppositiepartijen tegen het plan, ook regeringspartij CDA staat er niet meer achter. Volgens de partij wijkt Donner af van het regeerakkoord doordat hij de maatregel in heel Nederland wil doorvoeren, in plaats van in regio’s waar schaarste heerst, zoals Amsterdam. HOP