“Een grote eer om een klein steentje te kunnen bijdragen en erg leuk voor de rechtenfaculteit”, reageert Faure, telefonisch vanaf zijn huisadres in België. Hij werkt vandaag thuis. Het is voor het eerst dat een zittende hoogleraar van deze faculteit in de KNAW wordt benoemd. Voor Faure kwam het als een volkomen verrassing. Hij kreeg vorige week formeel de vraag of hij lid wilde worden, maar, werd er direct bij gezegd, niemand heeft ooit nee gezegd.

Genootschap

De KNAW telt op het moment 511 excellente Nederlandse wetenschappers. Elk jaar in mei worden maximaal zestien nieuwe leden gekozen. De KNAW bevordert de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en zet zich in voor een bijdrage van de Nederlandse wetenschap aan de culturele, sociale en economische ontwikkeling van de samenleving.

Taken

Michael Faure verwacht af en toe gevraagd te worden om deel te gaan nemen aan de verschillende activiteiten van de KNAW, zoals het bijwonen van vergaderingen, advisering en het uitvoeren van studies. Leden van de KNAW krijgen geen vergoeding. Faure: “Dat hebben we ook niet nodig.” Eind september wordt hij officieel als nieuw lid geïnstalleerd en hoort hij waarschijnlijk meer over wat er van hem wordt verwacht.

Maastricht

Faure werkt parttime als hoogleraar Comparative Private Law and Economics aan de Erasmus School of Law van de EUR en parttime als hoogleraar Vergelijkend en Internationaal Milieurecht aan de Universiteit van Maastricht. Er zitten al twee hoogleraren van de rechtenfaculteit in Maastricht in de KNAW.

Productief

De hoogleraar begreep dat hij op basis van zijn curriculum is gekozen. Volgens Maarten Kroeze, decaan van de Erasmus School of Law, heeft Faure “een duizelingwekkende wetenschappelijke productie”. Hij schrijft over de meest uiteenlopende onderwerpen, is onder meer programmaleider van het best beoordeelde onderzoeksprogramma van de faculteit en verantwoordelijk voor het masterprogramma en PhD-programma in Law and Economics, die door Erasmus Mundus erkend zijn vanwege de buitengewone kwaliteit. Toch heeft Faure nog wel tijd voor de KNAW: “Ik maak er graag tijd voor. Dan maar wat minder artikelen schrijven.” TL