De Radboud Universiteit wil buitenstaanders liever geen onafhankelijk nieuws over de universiteit laten lezen. De redactie van de nieuwswebsite RU-nieuws is boos. “Ik vrees dat we binnen een week of twee achter een inlogscherm zitten.”

Eind vorig jaar besloot het bestuur dat het onafhankelijke universiteitsblad Vox minder vaak mocht verschijnen. Het blad verschijnt nu eens per maand. Ter compensatie werd in februari een ‘nieuwsplatform’ op de website van de Radboud Universiteit gecreëerd, waar persberichten en nieuws naast elkaar verschenen. Maar daar is de universiteit toch niet gelukkig mee. Het journalistieke nieuws zal voortaan alleen nog voor studenten en medewerkers te lezen zijn. Buitenstaanders mogen alleen de berichten van de communicatieafdeling lezen.

Incidenten

“Van meet af aan is het college van bestuur niet blij met de journalistieke teksten die onze redactie voor het nieuwsplatform schrijft”, zegt interim-hoofdredacteur Anne Dohmen. “Er is een constante stroom van incidenten, waarbij zelfs over woordkeuze onenigheid ontstaat.”

Voortschrijdend inzicht

Maar volgens de persvoorlichter van de Radboud Universiteit is er gewoon sprake van “voortschrijdend inzicht”. De huisstijl van de nieuwswebsite was hetzelfde als van de gewone universiteitswebsite en dat leverde verwarring op. “Men denkt soms dat journalistieke berichten het standpunt van het universiteitsbestuur zijn. Daarom gaan we de interne en de externe communicatie scheiden.”

Afwachten

Volgens hem blijft Vox onafhankelijk en is de redactie “in principe” vrij in wat ze schrijft op het intranet. Maar hoofdredacteur Dohmen reageert argwanend: “Dat is een kwestie van afwachten, want het is nergens vastgelegd.” Ze heeft liever een eigen onafhankelijk online platform.

Utrecht & Rotterdam

In Utrecht werd het universiteitsblad vorig jaar april in zijn geheel vervangen door de website DUB, deze is wel voor iedereen toegankelijk. Ook EMonline is door mensen buiten de universiteit gewoon te bezoeken. Hoofdredactrice Wieneke Gunneweg: “De constructie zoals die is gekozen in Nijmegen vond ik vanaf het begin al niet handig. Dat is gelukkig bij EM anders, en beter geregeld. De website valt onder dezelfde afspraken als het magazine.” HOP/BK