‘Een gezin dat op rolletjes loopt zorgt voor tevreden werknemers en andersom zal een ontevreden werknemer thuis minder geduld kunnen brengen.’ Of deze bewering klopt, zal EUR-psycholoog Lieke ten Brummelhuis aan Drexel University in Philadelphia gaan onderzoeken.

De balans tussen werk en gezin wordt regelmatig negatief in het nieuws belicht, onder andere omdat het meer stress op zou leveren. Uiteraard zitten er ook voordelen aan. Lieke ten Brummelhuis, van het instituut voor Psychologie, gaat komend collegejaar onderzoek doen naar deze voor- en nadelen aan Drexel University in Philadelphia. Ze kreeg hiervoor de Rubicon-subsidie van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Icoon van het work-life onderzoek

De keuze voor Philadelphia was snel gemaakt. Ten Brummelhuis mag daar gaan samenwerken met professor J. Greenhaus, die volgens haar kan worden gezien als de grondlegger van het work-life onderzoek. Daarnaast is ze van plan te gaan samenwerken met de Wharton School, ook in Philadelphia (één van de beste Management Schools ter wereld, aldus Ten Brummelhuis).

From dawn till dusk

De onderzoekster zal de werknemers middels korte vragenlijsten volgen, vanaf het ontbijt tot het moment dat ze weer gaan slapen. Ze moeten invullen hoe ze zich voelen en wat er is gebeurd. Op deze manier kan ze een beeld vormen van oorzaken en gevolg. Zo kan een baaldag op het werk leiden tot een kort lontje thuis en begin je de werkdag met frisse zin omdat je voor het wegging nog een knuffel kreeg van je kinderen.

Niet echt verwacht

Het NWO geeft recent gepromoveerde wetenschappers de kans om onderzoek te gaan doen aan een gerenommeerd onderzoeksinstituut in binnen- of buitenland. Ten Brummelhuis had niet echt verwacht dat zij zou worden uitgekozen, maar hoopte het natuurlijk wel: “Je weet dat er een redelijke kans is, maar aan de andere kant worden vier van de vijf voorstellen afgewezen.” MvB