De internationale jongerenorganisatie Rotaract, die zich onder andere inzet voor het goede doel, heeft sinds november vorig jaar een studentenafdeling. Initiatiefnemers Diana Beketova en Martin Kelchev wisten in een week tijd 76 studenten te enthousiasmeren om bloeddonor te worden voor ‘Sanquin’. Met een mobiele ‘kliniek’ stonden ze 12 mei vlakbij het Excelsiorstadion.

Er hangt een rustige sfeer rondom de container die dienst doet als mobiele kliniek voor Sanquin, ondanks het vooruitzicht van de injectienaalden. Er klinkt jazzmuziek uit de speakers van de laptop en er staan enthousiaste leden van Rotaract om de aankomende bloeddonoren te verwelkomen. Alle leden zullen zelf ook vandaag het eerste consult ondergaan, om te onderzoeken of ze geschikt zijn om echt bloeddonor te worden.

Rotaract

Zoals de naam al doet vermoeden is Rotaract een dochterorganisatie van de beter bekende Rotary. De doelstellingen van Rotaract zijn vergelijkbaar: de combinatie van het organiseren van evenementen en goede doelen met gezelligheid en een vriendennetwerk. Eén keer per week komen de studenten bij elkaar voor een vergadering, op donderdagavond in Café Fout. Ze staan open voor iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht en levensvisie. Ze hebben besloten Engels als voertaal te gebruiken: zo kan iedereen met elkaar communiceren, zowel de Nederlandse als buitenlandse studenten.

Bang voor de naalden

Rotaract is geen studentenvereniging. Beketova: “We oriënteren ons vooral op goede doelen, zoals in dit geval Sanquin. We willen iets terug doen voor de maatschappij en proberen zonder budget zoveel mogelijk voor elkaar te krijgen.” Voor vandaag kregen ze veel hulp van Sanquin, die posters en flyers verzorgde en de studenten aan informatie hielp om zoveel mogelijk vragen te kunnen beantwoorden. “We waren op zoek naar studenten die nog niet eerder bloed gedoneerd hebben. Veel van hen waren toch nog een beetje angstig voor de naalden, maar na een goed gesprek kregen we de meesten toch zover om zich aan te melden”, aldus Beketova.

Niemand tot last zijn

Daniella Kaferinova, een ander lid van Rotaract, benadrukt dat ze het prettig vindt dat de mobiele kliniek niet op het terrein van de campus staat: “We lopen op deze manier niemand voor de voeten en hebben bovendien een rustige plek gecreëerd voor de studenten. Helaas komen er niet veel mensen op ons af; veel studenten kijken nieuwsgierig terwijl ze langsfietsen, maar gaan dan weer door.” MvB

Lees ook Gesnapt: deze studenten worden bloeddonor