De gemeente Rotterdam wil de zichtbaarheid van studenten in de binnenstad vergroten. Hierdoor moet de stad aantrekkelijker en gezelliger worden. Studentenverenigingen krijgen daarom geld om evenementen voor studenten te organiseren in het centrum.

Uit onderzoek is gebleken dat een stad waar studenten en net afgestudeerden aanwezig zijn, als aantrekkelijk wordt ervaren. “Het vergroot de levendigheid”, zegt wethouder Korrie Louwes. “Aan de mensen die hier wonen en werken moeten we laten zien dat we als stad trots zijn op onze studenten.” De gemeente schakelde daarom de studentenverenigingen in om te zien of zij kunnen helpen met het realiseren van de plannen. .

R’dam geen studentenstad

Steden als Groningen, Utrecht en Leiden staan bekend als echte studentensteden. Rotterdam niet. “De twee voornaamste redenen waarom studenten hier gaan studeren is omdat ze uit de buurt komen, of omdat de instelling goed staat aangeschreven. Maar niet voor het studentenleven”, aldus Jan Boers, voorzitter van de Rotterdamse Kamer van Verenigingen.

Financiële steun

Boers weet dat als studenten hier op kamers gaan, er meer sociale integratie plaatsvindt en dat is goed voor de stad. “Er wordt op dit moment geïnvesteerd in de kennis van studenten, maar de stad kan daar niet van profiteren als zij hier niet op kamers wonen of na hun afstuderen weer wegtrekken. Dat is zonde, want studenten kunnen de stad echt een boost geven.” En dus gaat de gemeente vaker studentenevenementen in de binnenstad, zoals de Eurekaweek en het lustrum van de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereniging (RVSV), financieel steunen.

Ideeën

Bovendien heeft de gemeente aan studenten gevraagd om zelf een praktisch idee uit te werken voor een evenement dat in 2011 kan plaatsvinden. Hier moeten minstens 50 studenten op afkomen en het plan moet te realiseren zijn met zo’n vijfhonderd euro. Als locatie is door de gemeente het binnenterrein van het stadskantoor beschikbaar gesteld. Daar vindt komende twee weken ook het lustrum van de RVSV plaats. BK