Onder het genot van biologische hapjes en drankjes werd gisteren de Tree Shack in gebruik genomen. Collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr was aanwezig om de blokhut officieel te openen.

In drie weken tijd zijn de gekapte bomen van campus Woudestein omgetoverd tot een blokhut, oftewel Tree Shack, voor het E-gebouw. Het biologische onderkomen is inmiddels voorzien van houten krukjes en in de omliggende ‘tuin’ liggen verschillende groente- en kruidenperkjes. “De bedoeling is dat daar straks echt uit gegeten kan worden en de Tree Shack zijn eigen ‘catering’ heeft”, aldus Ingrid de Vries van GreenEUR, naar eigen zeggen beter bekend als ‘Miss Greening the Campus’.

Protesteren

Terwijl er een pot thee boven een kampvuurtje hangt te pruttelen vertelt De Vries aan de aanwezigen hoe de plannen voor de Tree Shack begonnen. “Voor de bomenkap werden wij door het Erasmus Facilitair Bedrijf gevraagd hoe we de bomen zouden kunnen hergebruiken. Eerlijk gezegd waren we toentertijd nog aan het overleggen of we tegen de kap zouden protesteren, door ons vast te ketenen aan de bomen”, geeft ze toe.

Doorlopend project

Uiteindelijk bleek een blokhut de beste oplossing om het hout te recyclen, in plaats van eerder geopperde ideeën om er meubels of een kunstwerk van te maken. De Vries: “Het is een doorlopend project, hij zal in de loop der tijd steeds verder worden uitgebreid.”

Mooier en groener

Om de gelegenheid een extra feestelijk tintje te geven was collegevoorzitter Pauline van de Meer Mohr aanwezig om de Tree Shack officieel te openen. Net als ze op zoek wil gaan naar een lint dat ze kan doorknippen, opent de Tree Shack zich haast vanzelf. De muren worden naar buiten toe opengeklapt en met uitklapbare poten in de grond vastgezet. Ze verzekert de aanwezige studenten, medewerkers en familieleden van de ‘Tree Shack bouwers’ ervan dat de campus na de verbouwing echt mooier én groener zal zijn. “Als ik daar niet absoluut zeker van zou zijn, had ik mijzelf voor de kap ook aan de bomen vastgeketend”, grapt ze.

Vergadering

De komende tijd kan de Tree Shack via GreenEUR worden geboekt voor bijeenkomsten, iets waar de collegevoorzitter gelijk gebruik van maakt. “Ik ga proberen te regelen dat de eerstvolgende vergadering van het College van Bestuur hier gehouden gaat worden.” BK

De ‘opengeklapte’ Tree Shack